fbpx

Boje u Interijeru | Kako Odabrati Idealne Boje za Svoj Dom?

Boje u interijeru igraju jako važno ulogu. Upravo radi toga trebamo posvetiti dodatnu pozornost izboru pravih nijansi za svaku sobu. Želimo da svaka prostorija u interijeru odiše našim karakterom i istovremeno čini da se osjećamo kao kod kuće. Za boje u interijeru izuzetno je važno kakav osjećaj želite da bude u vama, ali i koliko su one praktične za održavanje kroz dugi niz godina.

boje u interijeru: ružičasta i siva

Zato vas već na samom početku želimo upoznati sa glavnim terminima koji se usko vežu i za boje u interijeru. Početi ćemo sa upoznavanjem kotača boja. Zatim ćemo vas upoznati sa karakteristikama nijansi različitih boja koje biste trebali znati prije nego počnete sa uređenjem doma. Dakako, otkriti ćemo vam i kako ih kombinirati uz kombinacije boja koje odlično izgledaju u interijeru. Više otkrijte u nastavku.

Kotač Boja je Jako Koristan za Izbor Boje u Interijeru

Kada počnete sa procesom uređenja svog doma, jako je važno da poznajete osnovne značajke kotača boja. Na njemu se nalaze najosnovnije boje, a položaj boja na kotaču otkriva nam nešto više o njihovom međuodnosu. Na svakom kotaču boja prvo ćete pronaći tople boje: narančasta, žuta i crvena. Zatim ćete uočiti hladne boje: plavu, zelenu i ljubičastu.

kotač boja za boje u interijeru

Na samom kotaču tople boje su nasuprot hladnih boja i to nam otkriva kako su one kontrastne te kao takve mogu poslužiti kao odličan odabir boja za vaš interijer. Jedna topla i jedna hladna nijansa najdraži je šalabahter kojim se koriste dizajneri interijera. Osim kontrastnih boja, možete koristi i analogne boje. One predstavljaju tri nijanse na kotaču boja koje su jedne do druge. One su komplementarne jedna drugoj, i nisu kontrastne, ali svejedno funkcioniraju odlično kao boje u interijeru.

Stvari Koje Trebate Uzeti u Obzir Kada Birate Boje u Interijeru

Prije nego se odlučite na određene boje u interijeru, iznimno je važno da uzmete određene stvari u obzir. Koje su to ključne stvari, otkrijte u nastavku.

1 – Uzmite sve prostorije u obzir kada birate boje u interijeru

Osim što je jako važno kakvu ćete boju birati za svaku sobu, važno je i da svaka soba ima neku poveznicu. Cijeli vaš dom može imati jedan stil ili više stilova, ali od velike je važnosti da oni međusobno odgovaraju jedni drugima. Trebate uzeti u obzir kakav će biti protok iz prostorije u prostoriju, ali i kako zadržati balans između svega. Najbolji način da zadržite povezanost je izbor jedne boje u interijeru koja će biti fokus. Drugi trik može biti da izbjegavate igru s previše boje ako imate maleni interijer jer će to stvoriti zaglušenost i zatvoriti prostor.

retro uređenje doma sa boho detaljima

2 – Pokušajte odoljeti trendovima

Svaka godina dolazi sa svojom popularnom bojom koju možemo vidjeti posvuda. Boja godine za 2022. je nijansa ljubičaste koju je Pantone nazvao Very Peri. No, to ne mora odmah značiti da i vi svoj dom trebate obojati u sve nijanse ljubičaste. Radije se upitajte kako želite da vaš dom izgleda za 10-15 godina. Kada zamislite te boje i taj ugođaj, idealne boje će vam se same naslikati pred očima.

uzorci boja za uređenje doma

3 – Uvijek, ali uvijek uzmite uzorak prije nego odaberete boju

Iako na shemi boja u salonu određena boja stvara neki dojam, ne mora značiti da će ta boja izgledati isto u vašem interijeru. Uzmite uzorak i isprobajte ga u svom domu na jednom dijelu zida. Slično možete napraviti i sa namještajem tako što ćete uzeti jedan komad tkanine od kojeg je rađen namještaj. Ovisno od količine svjetla u vašem domu, kao i ostalih boja i ugođaja, moguće da će boja koju ste prvotno zamislili izgledati potpuno drugačije. A moguće je da će biti idealna. Zato uvijek izaberite uzorak.

boje u interijeru u obliku uzoraka

Kombinacije Boja Koje Odlično Izgledaju u Interijeru

Kada razmišljate o tome koje boje kombinirati u svakoj prostoriji, nije se lako odlučiti samo za nekoliko kombinacija. S obzirom na to, odlučili smo vam pripremiti maleni vodič kroz sheme boja koje će privući pažnju. Osim drastičnih kombinacija, izdvojili smo i nekoliko suptilnih i elegantnih opcija. Također, naveli smo i gdje koristiti koju shemu boja kako biste imali najbolje uređenje interijera u svom domu.

1 – Tamno zelena i svijetlo siva

Uz ove boje u interijeru možete biti sigurni da će postojati savršeni balans. Tamno zelena će biti akcentna boja koja vodi riječ, a savršeno će joj odgovarati svijetla nijansa. Zanimljivo za ove boje u interijeru je činjenica da se mogu uklopiti u svaki stil. Bilo da volite rustikalno uređenje doma, moderno uređenje doma, shabby chic ili nešto treće. Možete biti sigurni da će ova shema odlično unijeti dašak prirode i odvažnosti.

Tamno zelena i svijetlo siva

2 – Plava i svijetlo zelena

Komplementarne boje u interijeru, plava i zelena dobra su kombinacija hladnih nijansi. Svježinu će unijeti zelene svjetle nijanse, a odvažnost i sofisticiranost donose plave nijanse. Zajedno kreiraju miran ugođaj i staloženost koja funkcionira u svakoj sobi. Izabrati ćete ove boje u interijeru kada želite urediti svoj ured, spavaću sobu, ali i dnevni boravak. Odličan primjer može biti ako birate kauč ili naslonjač u odvažnoj nijansi koji će odgovarati zelenim nijansama u domu.

plava i svijetlo zelena

3 – Bijela, siva i crna

S neutralnim bojama u interijeru ne možete pogriješiti. U jeku minimalizma koji cvjeta kao stil uređenja doma, možemo vidjeti koliko je lako inkorporirati ove boje u interijeru. Izuzetno su svestrane, savršen miks tamnih i svjetlih tonova i ostvaraju mnoštvo mogućnosti. Tako, cijeli vaš dom može biti uređen samo u ovim bojama i biti izuzetno moderan i sofisticiran. Iako se za ove boje u interijeru može reći da su na neki način beživotne, mogu itekako dati toplu notu domu.

bijela siva i crna u interijeru

4 – Siva i plava

Već pri prvom pogledu na ove boje u interijeru, na pamet vam pada more i mir koji donosi. Upravo odabirom ovih nijansi dobivate savršenu kombinaciju pročišćenosti. Uz ove boje u interijeru možete imati osjećaj kao da ste prirodu uspjeli unijeti unutra. Takav efekt posebno postižete ako dodate još zanimljivih biljaka, prirodnih materijala i drvenog namještaja. Ove boje su idealne za uređenje dnevnog boravka, pogotovo ako imate zavidno lijep pogled na more ili obalu.

siva i plava boja u interijeru

5 – Siva i žuta

Dvije kontrastne boje u interijeru koje će unijeti dašak stilske igre sigurno su siva i žuta. Siva kao neutralna boja odlično nadopunjuje odvažnu žutu. Tako će žute nijanse pružiti smirujući efekt pogotovo ako ih kombinirate uz sivu boju. Također, upravo ove boje idealne su za dnevni boravak gdje ćete uz žutu unijeti malo odvažnosti i kontrasta.

siva i žuta boja u interijeru

6 – Zelena, svjetlo smeđa i bijela

Kada želite dašak luksuza i drame u svom domu, ove boje u interijeru će biti idealan odabir. One se savršeno nadopunjuju u igri tamnih i svijetlih tonova. Tako stvaraju određeni moody ugođaj, a opet odišu glamurom. Kontrastne boje u interijeru stvaraju balans, pa će tako smeđim i zelenim nijansama savršeno odgovarati bijele kremaste nijanse. Zajedno stvaraju idealnu podlogu za uređenje tople spavaće sobe ili nevjerojatno stylish dnevnog boravka. Mada, uvjereni smo da bi ove boje izgledale simpatično i u hodniku.

zelena, svijetlo smeđa i bijela boja u interijeru

7 – Bijela sa ružičastim detaljima

Ok, ok, kad kažemo ružičasto, ne mislimo odmah na neon nijanse. Nijanse ružičaste boje u interijeru mogu unijeti takvo harmoniju i vedrinu, da ih ne smijemo zanemariti. Samo nekoliko ružičastih detalja u dnevnom boravku i sobi automatski daju toplinu. Dakako, imate na raspolaganju mnoštvo ružičastih nijansi, od onih koje gotovo možete nazvati smeđim, do žarkih ružičastih tonova. Na vama je da izaberete kombinaciju boje u interijeru koja vam najviše odgovara.

bijela sa ružičastim detaljima u interijeru

8 – Svijetlo plava, bijela i siva

Mislimo da smo pronašli idealnu shemu boja za vašu kuhinju. Svijetlo plave šare mramora na kuhinjskom stolu za rad, bijeli ormarići i sivi kućanski aparati pravo su ostvarenje ove praktične sheme. Za ove boje u interijeru možete biti apsolutno sigurni da neće izaći iz mode. Uvijek će izgledati elegantno i sofisticirano, a idealne su i za male prostore jer ih pročišćuju i pružaju dojam otvorenosti i većeg prostora.

Svijetlo plava, bijela i siva boja u interijeru

9 – Bež i plava

Mirna i spokojna atmosfera najbolje se postiže uz ove dvije nijanse. Idealne su za uređenje spavaće sobe, pogotovo ako birate bež tapacirani krevet koji će biti idealan partner plavim dodacima u domu. Stvoriti će topli ugođaj koji će vam omogućiti da se osjećate odmorno i relaksirano u svojoj sobi. No, možete ih birati i za dnevni boravak gdje glavnu riječ može voditi naslonjač u odvažnoj boji kojeg će upotpuniti bež i smeđi drveni namještaj.

bež i plava boja u interijeru

Gdje Pronaći Namještaj Idealan za Uređenje Doma?

Naš namještaj rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u vaš dom. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg posebnog namještaja brzo podići na novu razinu.

Namještaj u Šarac Bela potpisu
Namještaj u Šarac Bela potpisu

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja koji će brzo osvojiti vaše simpatije. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim namještajem znajući da će zaista moći izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018
info@saracbela.com

Related Posts