fbpx

Uređenje Interijera | Trendovi za 2021

Top 10 Trendova za Uređenje Interijera

Uređenje interijera je bitnije nego što mislite. Mnogi od vas proveli su više vremena unutar svog doma tijekom 2020. godine te ste samim time uspjeli prepoznati važnost udobnosti i funkcionalnosti. Bili ste inspirirani, zahvaljujući okolnostima, prenamjeniti svoj prostor kako bi udovoljili zahtjevima svog novog načina života. To je možda zahtijevalo stvaranje funkcionalnog kućnog ureda. Moguće da je značilo dizajn dnevnog boravka za učenje na daljinu. Za neke je 2020. značila i određivanje pametnog rješenja za organiziranje smočnica. Zapravo, gotovo svako područje kuće vjerojatno je trebalo osvježiti.

Imajući ovo na umu, nije ni veliko iznenađenje koji su trendovi u interijeru postali in u 2021. godini. Ako ste ljubitelj dizajna interijera, nastavite čitati da biste saznali što se može očekivati ove godine. Otkriti ćemo vam samo da vas očekuju neke nove tkanine, sobne biljke, pametna rasvjeta i još mnogo toga.

1 – Kućne biljke su važne za uređenje interijera

Nikada ne smijemo podcijeniti važnost biljaka kao sudionika u našem svakodnevnom životnom prostoru. Postoji čitav niz razloga zašto uključiti jednu dozu biljnog svijeta u bilo koju sobu vašeg doma. Pored njihove estetske vrijednosti, biljke u vašem domu smanjuju toksine u zraku. Uz to poboljšavaju kvalitetu zraka.

One također sa sobom donose mnoštvo prednosti jer mogu predstavljati dekor za uređenje interijera koji dolazi u raznim oblicima, bojama, ali i teksturama. Jedna od najboljih stvari kad su pitanju biljke svakako je njihova svestranost u pogledu veličina. Mogu biti dovoljno male da naglase maleni stol ili male, otvorene police. S druge strane, mogu biti dovoljno velike da dominiraju nekim prostorom. Vjerujemo da želite započeti svoju potragu za biljkama koje biste dodali u svoju shemu uređenja. Prije toga dobro je zapamtiti da zelena nije jedina boja koja vam je dostupna. Biljke koje cvjetaju imaju sve prednosti zelenih biljaka. Upravo ove biljke istovremeno vam daju dodatni spektar boja koje zaista mogu podići sobu na sasvim novu razinu. Za kratkoročno rješenje koje zahtijeva manje vremena i održavanja, razmislite o korištenju rezanog cvijeća i buketa kako biste svom prostoru dodali dašak živosti. 

Briga o biljkama može biti zahtjevna. No, ovisno o vrsti biljke, klimi u kojoj živite i koliko joj vremena morate posvetiti, neke biljke mogu biti teže za održavanje od drugih. Kada nemate puno vremena za održavanje biljaka možete razmisliti o odabiru kaktusa ili sukulenata za svoj dom. Ove biljke trebaju samo malo vode i sunčeve svjetlosti. Inače zahtjevaju najmanje održavanja, a i dalje će unijeti prozračnost i toplinu u vaš dom.

2 – Izdržljive tkanine

Dom je mjesto koje želimo učiniti najljepšim i najugodnijim za sebe. Upravo zato izdržljive tkanine koje mogu odoljeti sezonama i sezonama nešto je što ćemo htjeti rado imati i u 2021. godini. Perive navlake koje se mogu skinuti i oprati, prekrivači koji produžuju rok vašem neodoljivom kauču ili naslonjač koji je rađen od kvalitetnog pliša odlike su namještaja koji ćete htjeti imati u svom domu. Tapacirani namještaj, može biti i dugogodišnji saveznik u vašem domu i odolijevati testu vremena. 

Tkanine mekane na dodir također će postati favoriti. S obzirom da ćete htjeti da vaši komadi namještaja pružaju maksimalnu udobnost kroz godine, htjeti ćete birati ove tkanine. Pored toga, veliku pozornost ćete htjeti usmjeriti na sastav tkanina. Htjeti ćete provjeriti jesu li prirodnog ili sintetičkog podrijetla i kako će se svaka od tih tkanina ponašati tijekom vremena.

vintage dnevni boravak sa žutim drvenim naslonjačima i drvenim stolom

Općenito su sintetičke tkanine trajnije od prirodnih, ali možda nemaju teksturu koju tražite. Ako se želite odlučiti za prirodnu tkaninu, koža i lan su najbolji izbor. Ako vam ne smetaju sintetički materijali, poliester je također tkanina koju možete uzeti u obzir. Razmislite koja je namjena namještaja za koji birate tkaninu i to će vam dati najbolji odgovor kakvu tkaninu koristiti. 

3 – Pločice posložene u formi dijamanata rade čuda u uređenju interijera

Kada razmišljate o rasporedu pločica u vašem domu, svakako biste trebali uzeti i ovaj uzorak u obzir. Izgledati će posebno simpatično u manjim sobama poput hodnika ili na zidovima u kuhinji. Pločice u formi dijamanata na zidovima kreiraju optičku varku te same zidove čine višima nego što jesu. Ukoliko pločice postavite pod kutom od 45 stupnjeva također možete učiniti vaš pod prostranijim, čineći da vaša soba izgleda veće i zanimljivije.

Ovakav uzorak pločica malo je složeniji od jednostavnog polaganja pločica, jer nemate zidove ili druge ravne linije koji bi vas vodili u procesu postavljanja. Pločice posložene u formi dijamanata moraju biti pravilno postavljene, jer će svaka pogreška biti vrlo očita.

Iako je postavljanje ovakvih pločica malo komplicirano, može zaista unijeti velikodušnu promjenu u vašem interijeru. Vaš dom će uz ovaj uzorak pločica imati određenu retro notu, pogotovo ukoliko se poigrate s bojama. Umjesto crno-bijele kombinacije, možete ići na neke odvažne igre sa upečatljivim nijansama crvene, žute i narančaste ili birati pastelne nijanse. 

4 – Geometrijski oblici

Namještaj i dekor koji podsjeća na geometrijske oblike trend je u uređenju interijera koji se iz osamdesetih preslikao na danas. Grubo definirani rubovi ovakvog namještaja unose jaku promjenu u interijeru i dramatičnost. Geometrija pomaže stvoriti svijetle i moderne interijere, uravnotežuje i usklađuje sobe te daje zanimljiv, svjež dodir uređenju doma. Pri korištenju geometrijskih oblika u svom interijeru, važno je da razmišljate kako će oni zajednički u vašem domu kreirati koheziju. 

Kako god oblikovali svoj interijer, uvijek uzmite u obzir učinak arhitektonskih oblika koji su već prisutni u vašoj sobi. Podne pločice daju vam pravokutnike, prozori kvadrate, pravokutnike i krugove, stubišta mogu imitirati oblik trapeza u sobi, vrata unose pravokutnike, a čak i stropovi igraju ulogu. S obzirom na to, osvrnite se na svoj interijer sa svih strana. Uzmite u obzir sve elemente i zatim gledajte kako dodati geometrijske oblike u vašem uređenju. 

5 – Tkanine sa uzorkom

Kroz povijest dizajna tekstila, dizajneri tkanina često su inspiraciju tražili među tradicionalno tkanim tkaninama i koristili ih za nove i uzbudljive uzorke. Uzorci tkanina danas dolaze u svim vrstama boja, oblika, veličina, uzoraka i shema. Dodaju svakoj prostoriji šarm i novu dimenziju bilo da ih koristite na posteljini u vašoj sobi, jastucima u dnevnoj sobi ili na zastorima u blagovaonici.

Kockice, pruge, ručno šivane tkanine, sa cvjetnim, geometrijskim ili apstraktnim motivima –raznolikost uzoraka je jasna i primjenjiva na mnoge načine. Možete vaš omiljeni uzorak provući kroz razne forme tapaciranog namještaja ili se poigrati sa više uzoraka. Upravo ćete tako kreirati topao, ali itekako moderan interijer u kojemu ćete rado provoditi svoje vrijeme. 

6 – Uređenje interijera uz lončanice sa začinima

Osim što izgledaju neodoljivo na vašem balkonu ili u kuhinji, stolić sa lončanicama začina koristan je dodatak vašem domu. Ukoliko i niste vješti sa biljkama i ne volite se baviti vrtlarstvom, lončanice za začinima mogu biti idealan kompromis koji će vašoj obitelji osigurati svježe domaće proizvode tijekom cijele godine bez puno truda oko održavanja.

Začini su sobne biljake koje se lako uzgajaju na sunčanom prozoru. Za manje lisnate biljke bit će dovoljna lončanica od 10 centimetara. Drvenaste biljke, poput ružmarina, zahtijevaju veću i dublju lončanicu. Neki od začina koje biste trebali imati na umu su: bosiljak, vlasac, korijander, kopar, origano, peršin, ružmarin i timijan.

7 – Multifunkcionalne prostorije i namještaj

Poanta kreiranja multifunkcionalnosti u prostoru je dizajniranje namještaja i prostora koji će se moći lako transformirati za različite namjene. Osim što je ovakav interijer izuzetno bitan za malene interijere, on također štedi vrijeme i uistinu iskorištava maksimalno prostor u domu. 

Od reorganizacije namještaja do rušenja zidova, možete napraviti puno toga kako biste maksimizirali svoj prostor u najvećoj mogućoj mjeri na način koji kombinira funkciju i izgled. Sve dok imate na umu balansiranje stvari u prostoru, vaša spavaća soba može biti idealno mjesto za otvaranje malenog kuta za rad, vaša kuhinja možda ima idealno mjesto za odmor odmah uz prozor, a vaš dnevni boravak može biti idealan za kreiranje kutka za igranje vaše djece. 

multifunkcionalni dnevni boravak sa sivom sofom, žutim naslonjačem i drvenim namještajem

Naravno, multifunkcionalnost se može zadržati samo na sitnicama. Možete redizajnirati stol u blagovaonici tako da se može smanjiti, kada imate manje gostiju, ili povećati, kada imate više gostiju, ili napraviti slične malene izmjene koje će biti korisne u nizu situacija. 

8 – Zemljani tonovi i teksture

Od svijetlo smeđih tonova na zidovima i tepisima, do drvenog namještaja i ratana u interijeru, 2021. će definitivno biti u znaku zemljanih tonova i tekstura. Svatko u svom domu želi kreirati sklad i učiniti ga ugodnim za životom. Samim time, potraga za inspiracijom u prirodi nije rijetkost pri uređenju interijera. Zato ćemo sve više ove godine viđati pletene komade namještaja kao što su ljuljačke i taburei ili vaze od gline koje unose određenu količinu odmjerenog sklada u domu. 

Zemljani tonovi pružaju opuštajući kontrast sjajnim, metalnim završnim obradama koji su sastavni dio modernog namještaja. Sivožute, zagasite narančaste i bogate, duboko smeđe crvene boje pružaju široku paletu boja i izvrstan su dodatak većini shema boja interijera i eksterijera. Jednako dobro surađuju sa sivom paletom i na mnogo se načina mogu lako ugraditi u postojeće sheme.

Jedan od načina kako primijeniti zemljane tonove je kroz uređenje monokromatskog interijera. Ova metoda stvara skladnu atmosferu u bilo kojoj sobi. Jednostavno, monokromatski znači da radite s različitim nijansama samo jedne boje. Poigravajući se različitim nijansama i tonovima izvorne boje stvarate skladan prostor.

Jednostavan, ali učinkovit način nadopunjavanja prirodnog ozračja u vašem domu je i dodavanje fotografija ili umjetničkih djela koji predstavljaju prirodni svijet. Ovi komadi mogu ujediniti shemu sobe i sjajan su trik za stvaranje ugodne i tople atmosfere.

9 – Povratak vintage namještaja i vintage uređenje interijera

Tamnije, sobe koje su mračne, stare uljane slike pomiješane s modernom rasvjetom predstavljaju bezvremenost kojoj je teško odoljeti, pa čak i u 2021. Tamni zeleni, plavi i smeđi zidovi pomiješani sa mnoštvo drvenog namještaja, pliša i zlatnih dodataka miks je era u povijesti uređenja doma koji je postao poželjan i u interijeru danas. 

Vintage prizvuk u vašem interijeru možete postići kroz korištenje namještaja po mjeri koji će moći unijeti ambijent starih vremena ili ponekim detaljima kao što su vintage komode, ogledala ili naslonjači. 

Boje naravno također igraju veliku ulogu. Bogati tonovi dragulja oduvijek su bili popularni u vintage dekoru, a nijanse poput smaragdno zelene, tirkizne, rubin crvene i narančaste bile su uobičajeni odabir. Bogati perzijski tepisi s puno detalja i luksuzne svilene zavjese izgledaju sjajno u vintage okruženju.

10 – Dekorativne pametne lampe 

Podešavanje svjetla postao je važan trend u 2021. bilo da se spremate za online sastanak, kuhate jela za obiteljsko okupljanje ili jednostavno želite imati prigušena svjetla u dnevnoj sobi. Dosta ljudi sada želi kontrolirati jačinu svjetla u prostoru. Također, ne žele da iste te lampe izgledaju previše monotono. S obzirom na to, velika je potraga za dekorativnim pametnim svjetlima koji će omogućiti kontrolu jačine. Istodobno žele da ta ista svjetla izgledaju dobro u njihovom interijeru, bilo da je moderan, boho ili rustikalan.

Upravo ovaj trend dobar je spoj ugodnosti i funkcionalnosti. Za vrijeme druženja i odmaranja htjeti ćete imati manje osvjetljen prostor koji će kreirati toplu atmosferu, a za vrijeme kuhanja, rada od doma ili tijekom sastanka ćete htjeti imati upečatljivo i jako svjetlo. 

Nadamo se da su vam ovi trendovi bili zanimljivi i da će vaš sljedeći projekt uređenja kutka ili čitave prostorije u domu biti inspiriran navedenim trendovima u interijeru u 2021. Od velikog povratka vintage dodataka i uređenja, do sve veće prisutnosti biljaka u interijeru, pa sve do posvećivanja velike važnosti funkcionalnosti, jednako koliko i estetici, vjerujemo da će 2021. biti prepuna zanimljivih interijer priča.

Related Posts