fbpx

Proizvodnja Namještaja u BiH ili Uvozni Namještaj | Što Birati?

Proizvodnja namještaja u BiH već je itekako poznata djelatnost čiju raspostranjenost trebamo prvenstveno zahvaliti razvijenoj drvnoj industriji. Upravo je drvna industrija ona sa najviše potencijala u BiH. Bosanskohercegovačke šume bogate su kvalitetnom drvnom sirovinom, gdje se ističu: hrast, bukva, slavonski hrast, jasen… Drveni namještaj i rad sa drvom jedan je od prepoznatljivih zanata majstora u BiH čiji su komadi namještaja cijenjeni i van granica regije. Ljudi diljem svijeta prepoznaju kvalitet i majstorstvo koje je utkano u svaki komad namještaja sa #MadeInBiH etiketom. Svjetska tržišta otvaraju svoja vrata i čine da industrija proizvodnje namještaja i njegov izvoz postane važan segment bh. ekonomije.

drveni naslonjač

S druge strane, dizajnerski namještaj nemamo samo u granicama Bosne i Hercegovine. Proizvodnja namještaja u BiH ima odličan ugled. No, ne smijemo zaboraviti i kvalitetu uvezenog namještaja koji može jednako dobro odgovoriti na potrebe tržišta. Kad su u pitanju proizvodnja namještaja u BiH i uvozni namještaj, javlja se dilema po čemu se razlikuju, a što ih povezuje. Odgovor na tu dilemu pokušati ćemo otkriti u nastavku teksta. Prelistajte dalje.

Proizvodnja Namještaja u BiH – Kultne Tvrtke koje Su Obilježile Povijest

Proizvodnja namještaja u BiH nije tako mlad zanat. Unazad više od sto godina, na području bivše Jugoslavije mogli smo vidjeti kako malene tvrke postaju kultne korporacije koje će obilježiti ne samo drvnu industriju BiH, nego i utjecati na ono što je proizvodnja namještaja u BiH danas.

Krivaja

Tvrtka Krivaja imala je dugu prošlost. Od 1950. kada je puštena u rad prva tvornica montažnih kuća, preko 1959. kada su izgrađene nove tvornice parketa, furnira, ojal iverice i kolonijalnog namještaja u Zavidovićima, pa sve do 1965. kada se dogodila integracija PDI Krivaja i ŠPP Ribnica Kakanj i kada je formiran veliki projektni biro – nova organizacija proizvodnje u tvornici namještaja I. Ovaj period smatra se i prekretnicom u razvoju finalizacije namještaja.

proizvodnja namještaja

Od 1970. do 1975. godine tvrtka Krivaja doživljava snažan prodor na strano tržište sa finalnim proizvodima. Izgrađeno je nekoliko novih proizvodnih kapaciteta i tvornica namještaja. Nažalost, u velikom požaru 1983. godine je do temelja izgorjela jedna od njihovih tvornica namještaja.
Od 1985. do 1992. godine Krivaja se razvila u velikog giganta drvne industrije i šumarstva. Svi prerađivački kapaciteti u oblasti drvne industrije opskrbljivali su se sirovinom iz vlastitih Krivajinih šuma. Zahvaljujući tome, Krivaja je postala izvozno orijentirana tvrtka čije ime je poznato u čitavom svijetu. Ratni period od 1992. do 1996. godine ostavio je dubok pečat na Krivajinu dugogodišnju tradiciju. No, period obnove porušenih i uništenih postrojenja, dizanje proizvodnje vlastitim snagama traje sve do sada. Povećan je obujam kad je proizvodnja namještaja u BiH u pitanju, obim izvoza, produktivnosti rada, dok je smanjena dugoročna i kratkoročna zaduženost.

Šipad

Kako možemo vidjeti na njihovoj službenoj stranici: “Nastanak ŠIPAD®-a povezan je sa prvim počecima organizovanog korištenja šuma i industrijske prerade drveta u Bosni i Hercegovini. To je bilo 1892. godine.

Do kraja 1940-tih, korporacija je prerasla u poznatu i renomiranu kompaniju na domaćem i na stranom tržištu drveta. Veličina kompanije, njen način rada i stručna organizacija, dobar management, specijalni način sortiranja proizvoda i kvalitet robe marke „ŠIPAD®“ su bili priznati i cijenjeni. U periodu od 1927. od 1937. „ŠIPAD®“ je izvozio oko 150.000 m2 rezane drvene građe iz Bosne i Hercegovine. Neposredno poslije drugog svjetskog rata obnovljeni su kapaciteti za proizvodnju i preradu drveta, koji su odigrali značajnu ulogu u obnovi i ubrzanom razvoju NR BiH i zemlje u cjelini, jer su drvo i proizvodi od drveta služili za izgradnju zemlje, dok je njihovim izvozom plaćan uvoz neophodne opreme za privredu u cjelini.

drveni namještaj proizvodnja

Nakon II Svjetskog rata, 1948. godine, aktivnosti „ŠIPAD®“-a su obnovljene i do 1980-tih, 195 proizvodnih i prodajnih kompanija , kao i ekspertnih institucija su bile u njegovoj strukturi. U to vrijeme „ŠIPAD®“ je posjedovao 30% jugoslavenskih šuma i 30% jugoslavenskog izvoza proizvoda od drveta.

Početkom šezdesetih godina počeli su sa radom kapaciteti za proizvodnju namještaja, koji su se intenzivno razvili u periodu od 1978. – 1982. godine. U periodu 1970.-1982. godina značajno su razvijeni kapaciteti finalne prerade drveta, među kojim pored namještaja, spadaju: proizvodnja kuća, građevinske stolarije i ostali proizvodi od drveta.”

Proizvodnja namještaja u BiH i značaj velikih tvrki

Važnost drvne industrije i finalno proizvodnja namještaja u BiH važan su segment u bh. ekonomiji. To se prepoznaje i u dugogodišnjoj važnosti ovih dviju tvrtki. Upravo su one iznova i iznova pokazivale potencijal bh. šuma i zanata. Tradicija, sirovina i majstorstvo neosporiv su segment uspjeha ove industrije i glavni krivci za veliko povjerenje koje vanjsko tržište ima prema kvaliteti proizvodnje namještaja u BiH. No, što je sa uvoznim namještajem i mogu li se oni uistinu natjecati?

Proizvodnja Namještaja u BiH – Obilježja

Kvalitetna sirovina i vješto obrađivanje drveta učinili su da proizvodnja namještaja u BiH, ali i proizvodnja namještaja u Hrvatskoj i regiji bude itekako prepoznata. Unikatan namještaj koji je izdržljiv i na kojem se radi sve do savršenstva opis je koji ćete nerijetko čuti za bh. namještaj. Drvna industrija koja otvara mnoštvo potencijala za širenje cijele industrije proizvodnje namještaja dokazuje kako bh. namještaj ne samo da može zadovoljiti naše standarde, nego i standarde svjetskog tržišta. Osim što proizvodnja namještaja u BiH podrazumijeva svevremenske komade koji mogu odoljeti trendovima, podjednako je sposobna kreirati trendovske komade namještaja. Uz jače i veće kapacitete, etiketi #MadeInBiH smiješi se još ljepša budućnost.

drveni namještaj i proizvodnja namještaja

No, iako je ugled namještaja proizvedenog u BiH itekako prestižan, postoje određeni izazovi. Uz ovaj namještaj dobiti će jedinstvene komade na kojima se duže radi. S obzirom na to trebati ćete i nešto duže čekati na isporuku, pogotovo ukoliko želite veću isporuku. Također, s obzirom da je riječ o visokokvalitetnim sirovinama, proizvodnja namještaja u BiH osigurava dugotrajnost koja može podrazumijevati i veće investicije s vaše strane. Dakako, to opet ovisi o vašim željama, izboru namještaja, ali i materijala od kojeg želite izraditi namještaj.

Uvozni namještaj – Obilježja

Uvozni namještaj i proizvodnja namještaja u BiH imaju nekoliko sličnosti, no i nekoliko razlika.

Kako bismo bolje razumjeli što možemo očekivati od uvoznog namještaja, definirati ćemo njihova općenita obilježja. Iako postoje razni dobavljači uvoznog namještaja, ono što ih sve povezuje je velik izbor i mogućnost prilagođavanja. Pored toga, s novijim tehnologijama sve više se okreću ka ekologiji i održivosti. Također, ne prezaju ni od kreiranja mnoštvo stilova u mnoštvo sezona. Brže reagiraju na trendove i kolekcije su uvijek prilagođene najnovijim diktatima. S druge strane imate i specijalizirane brendove koji izvoze samo posebne stilove. Oni nude lepezu boja, materijala i dimenzija koji se prilagođavaju velikim i malim prostorima. Velike korporacije na vanjskom tržištu u stanju su brzo isporučiti velike količine namještaja. Čak i ako namještaj nije istovrstan zahvaljujući svojim tvornicama, mogu odgovoriti na zahtjevne narudžbe.

uređenje dnevnog boravka

No, za uvezeni namještaj važno je napomenuti kako oni ne mogu uvijek garantirati izdržljivost i kvalitetu. Uvezeni namještaj je često dostupniji, brže napravljen i nerijetko cjenovno pristupačniji. No, opet. vjerojatno je da neće biti u vašem domu dugi niz godina, i to savršeno očuvan. Autentičnost i posebnost komada namještaja također je teško postići u velikim kompanijama koje proizvode velike količine.

Proizvodnja Namještaja u BiH ili Uvozni Namještaj | Što Birati?

Kad pratimo natjecanje u kojem su igrači proizvodnja namještaja u BiH i uvozni namještaj, još uvijek nije jasno tko je pobjednik. To opet svakako ovisi od osobe i onoga što ona želi za uređenje svog doma. No, jasno je da je obe strane imaju neke benefite i neke izazove. Sad ih možete izvagati i samim time odgonetnuti koji namještaj birati. Sigurni smo da ćete uz ispravan balans koji podrazumijeva ponešto od oba svijeta postići lijep izgled svog interijera, ali i eksterijera.

uređenje kuhinje

Proizvodnja Namještaja u BiH – Šarac Bela

Ako ste odlučili da namještaj po mjeri savršeno odgovara vašem domu i potrebama, možda se pitate gdje ga možete i kupiti. U Šarac Bela kompaniji pronaći ćete namještaj po mjeri za svaku prostoriju u vašem domu. Pored izrade i ugradnje namještaja, nudimo vam i 3D vizualizaciju interijera. Upravo će vam 3D vizualizacija olakšati donošenje brojnih odluka vezanih za uređenje vašeg doma ili apartmana. Uz ovako potpuno iskustvo kroz nekoliko koraka moći ćete opremiti i izgraditi svoj interijer iz snova.

proizvodnja namještaja u BiH - uređenje spavaće sobe
Uređenje spavaće sobe u Šarac Bela potpisu

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade metala i drveta, uz najljepše tkanine i posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja po mjeri. Upravo će Šarac Bela namještaj postati jedinstveni dodatak u vašem domu. Tako će u vašoj dnevnoj sobi, kuhinji ili kućnom uredu osvanuti jedinstveni, moderni ili vintage komadi namještaja. Biti ćete izuzetno ponosni znajući da će baš vaš komad namještaja rijedak i da može izdržati test vremena.

proizvodnja namještaja u BiH - kuhinja po mjeri
Kuhinja uređena u Šarac Bela potpisu

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu jedinstvenog namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018
info@saracbela.com

Related Posts