fbpx

Kuhinja i Blagovaonica u Jednom I Savjeti za Uređenje

Kuhinja i blagovaonica izuzetno su prometne zone u vašem domu. Upravo zato treba im prići sa puno planiranja i kalkuliranja kad je u pitanju uređenje. Ako birate otvoreni plan i želite da vaša kuhinja i blagovaonica budu u jednom, to može biti itekako praktičan i stilski zanimljiv odabir.

U želji da istražimo sve pojedinosti o kombiniranju ove dvije prostorije, popisali smo i prednosti i nedostatke. Uz tekst u nastavku saznati ćete zašto kuhinja i blagovaonica mogu, ali i ne moraju biti idealan odabir za vas. Također, fotografije će vam brzo pokazati koliko se ovaj otvoreni koncept uklapa u uređenje kakvo ste zamišljali. Prelistajte za više.

Kuhinja i Blagovaonica – Prednosti

Kad su u pitanju kuhinja i blagovaonica, često razmišljamo kako da obje prostorije budu što praktičnije, veće i stilski uglađene. Ukoliko spojite ove dvije prostorije u jednu možete biti sigurni da ćete dobiti skladan prostor. U to će vas uvjeriti i sljedeće prednosti.

1 – Stvara otvorenost

Ako je vaš prostor malen i imate stan od 30 kvadrata, tada je otvorenost vaš prijatelj. Ako su vaša kuhinja i blagovaonica u jednom, uštedjet ćete na prostoru. Uz uštedu prostora, možete računati i na bolju povezanost prostorija koja osiguravaju lakše kretanje. Također, ako volite kuhati i organizirati zabave, kada su kuhinja i blagovaonica povezani, možete biti dio razgovora i lakše organizirati ručkove.

kuhinja i blagovaonica u jednom

2 – Bolja prohodnost i lakša organizacija

Kad su ove dvije prostorije povezane, puno ćete se lakše kretati oko okruglog stola i trpezarijskih stolica. Uz to, bit će lakše otići po pribor, začine, a konačno i hranu.

3 – Osvjetljava i proširuje prostor

Iako se čini kako bi jedan dodatan zid između prostorija bio dobra ideja, ponekad on može biti glavni krivac za zaglušenost prostora. Kad su kuhinja i blagovaonica spojeni zapravo imate prostor koji stvara dobrodošlicu. Uz to, kvalitetno koristite prostor i na neki način ga proširujete, sa određenom svrhom.

kuhinja i blagovaonica u jednom

4 – Stvara savršen prostor za druženje

Baš kako smo naveli i iznad, kad su ove dvije prostorije povezane, dobit ćete osjećaj kako su kuhinja i blagovaonica idealna mjesta za druženje. Osim što nećete vi biti izolirani u kuhinji, ujedno se drugi mogu uključiti u proces pripreme hrane. Sve to će pretvoriti vas u odličnog domaćina koji transformira svoj dom u mjesto na kojem se kreiraju najposebnije uspomene.

5 – Vaš dom vrijedi više kad su kuhinja i blagovaonica u jednom

Pametna rješenja i otvorenost veliki su plus u očima osobama koje kupuju stanove. Ta osvijetljenost, povezanost i praktičnost pretvara vaš interijer u dom u kojem drugi žele živjeti. Upravo to je korisna informacija za vas za kasnije.

6 – Možete bolje pratiti djecu

Jedna od nezanemarivih prednosti svakako je i lakša mogućnost čuvanja djece. Ako imate malene klince, puno ćete bolje pratiti njihovo igranje, jelo… Također, moći ćete pretvoriti pripremu jela u zabavnu zajedničku aktivnost i tako provesti više vremena zajedno.

priprema kave u kuhinji

Kuhinja i Blagovaonica – Nedostaci

Da, iako ove prednosti mogu biti odličan motiv zašto birati dvije prostorije u jednoj, kuhinja i blagovaonica mogu imati i određene mane. Koje su to, otkrijte u nastavku.

1 – Manjak privatnosti

Kad imate dvije zajedničke prostorije i otvoreni plan, tada osoba nema toliko privatnosti dok kuha i priprema hranu.

2 – Nedostatak prostora za pohranu stvari

Kad nemate zid koji dijeli ove dvije prostorije, izgubili ste dosta na prostoru koji biste iskoristili za skladištenje. Police (otvorene ili zatvorene) mogle su biti idealne za zid između ove dvije prostorije. Dakako, postoje rješenja poput regala, no trebate imati na umu nedostatak prostora za pohranu stvari kad je u pitanju kuhinja i blagovaonica u jednom.

3 – Organizacija je teža kad su kuhinja i blagovaonica u jednom

S obzirom da su prostorije povezane, teško je održavati ih urednim. Uvijek jedna ili druga prostorija kriju određeni nered što može utjecati na vaš svakodnevni stil života.

Kuhinja i Blagovaonica – Savjeti za uređenje

S obzirom da ste uspjeli istražiti koje su prednosti i nedostaci kad su u pitanju kuhinja i blagovaona, sad je vrijeme da vidimo kako biste mogli urediti ove dvije prostorije zajedno.

Birajte kuhinjski otok

Prvi trik svakako je da birate kuhinju s otokom koja će biti idealna barijera između blagovaonice i kuhinje. Ujedno, ako raspolažete sa malenim prostorom, kuhinjski otok najbolje je rješenje jer lako može poprimiti više funkcija. Od uloge dodatnog spremišta za stvari do novog blagovaonskog stola sa visećim stolicama – dobit ćete najbolje za uloženo. Samim time otok u kuhinji postaje idealan za pripremanje hrane, druženje sa ukućanima, ali i mjesto za objed.

kuhinjski otok u rustikalno uređenoj kuhinji

Odredite posebno mjesto za jelo

Drugi trik svakako je kreiranje jedinstvenog mjesta za jelo. U svojoj kuhinji možete odrediti jedno posebno mjesto koje će biti rezervirano samo za pripremu doručka ili drugih jela tijekom dana. Na taj način ćete dobiti uštedu na prostoru i lakšu organizaciju čak i kad su kuhinja i blagovaonica u jednom. Može vam pomoći i ako imate coffee station. Osim toga, uz posebno maleno mjesto za jelo stvarate i dodatni prostor za sjedenje koji će biti idealan za djecu dok rade zadaću, igraju se… Također, uz ovako dizajnirano mjesto možete računati na bolju povezanost kad su kuhinja i blagovaonica spojeni.

Okrugli stol će vam stvoriti više prostora

Poznato je kako je okrugli stol najbolje rješenje za malene prostore, posebice za situaciju kad su kuhinja i blagovaonica u jednom. Osim što možete nesmetano smjestiti više ljudi, ovaj stol omogućit će vam lakše kretanje po blagovaonici. To može biti veliki plus kad želite jednoj prostoriji dati dvije funkcije. Kad birate okrugli stol za blagovaonicu, imajte na umu njegovu veličinu. Razmislite kako će se njegove dimenzije uklopiti u vaš trenutni izgled kuhinje i blagovaone.

bijela kuhinja i blagovaonica

Pokušajte imati što više izvora svjetlosti

S obzirom da su ove dvije prostorije povezane i imaju dvije funkcije u malom prostoru, svjetlo će stvoriti otvorenost i prozračnost. Ukoliko nemate veliki pristup prirodnom svjetlu, imitirajte ga uz lustere i lampe. Upravo to će osigurati da prvenstveno dobro vidite hranu i ostale sitnice dok kuhate i jedete. S druge strane dobra rasvjeta je ključna za stvaranje toplog ugođaja. Kad imate kuhinju i blagovaonu u jednom tada je dobar trik birati visoki luster koji će stvoriti posebnu dimenziju u prostoru.

Dobra opcija je i sklopivi stol za blagovaonicu

Ako imate često goste, no u vašem domu ne živi puno ukućana, dobra opcija je sklopivi stol za blagovaonicu. Možete ga razvući kad je više ljudi na ručku ili sklopiti kad vam treba bolja cirkulacija kroz prostor. U svakom slučaju dobit ćete najbolju opciju za izgled svoje kuhinje i blagovaonice.

sklopivi stol u kuhinji i blagovaonici

Kuhinja i Blagovaonica – Namještaj u BiH

Šarac Bela namještaj rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u vaš dom. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg posebnog namještaja brzo podići na novu razinu.

kuhinja i malena blagovaonica

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja koji će brzo osvojiti vaše simpatije. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim namještajem znajući da će zaista moći izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018

info@saracbela.com

Related Posts