fbpx

Kuhinjski Otok I Sve Što Trebate Znati Prije Uređenja

Kuhinjski otok može biti jako praktičan dodatak uređenju vaše kuhinje. Osim što stvara dodatno mjesto za kuhanje i pohranu, može služiti kao fizička barijera između dnevnog boravka i kuhinje. Tako ćete dobiti osjećaj da ste odijelili dvije prostorije iako je još uvijek riječ o jednoj. Uz to, mali kuhinjski otok može biti savršen i za manje kuhinje uz prave dimenzije. Čak i ako imate veliku obitelj, kuhinjski otok može biti savršen za bolju organizaciju i lakšu pripremu jela.

kuhinja i blagovaonica

Kuhinje s otokom mogu biti i idealno mjesto za druženje posebice ako postavite stolice za sjedenje. Ako ste gledali puno kulinarskih emisija, primijetiti ćete da mnogi od njih imaju i dva sudopera, jedan na otoku, drugi na suprotnoj radnoj površini što definitivno olakšava. Također, iznad svog kuhinjskog otoka možete iskoristiti visinu i postaviti lonce i tave koji će vam biti lako dostupni. Uz brojne praktične uloge, kuhinjski otok ima i brojne estetske prednosti. On može postati centar prostorije i biti savršeno mjesto za poseban dekor ili upečatljiva rasvjetna svjetla.

Sad kad ste upoznali brojne karakteristike kuhinjskog otoka dobro je vrijeme da se upoznamo i sa vrstama kuhinjskog otoka. Možda baš među njima i vi prepoznate favorita za svoj dom.

Kuhinjski Otok I Vrste

Kad je u pitanju otok za kuhinju, dimenzije i njegov izgled jedna su od najvažnijih karakteristika. Kako biste znali što birati za uređenje svoje kuhinje, detalje o kuhinjskim otocima čitajte u nastavku.

Fiksni kuhinjski otok

Najčešći odabir, koji je ujedno i najsigurniji odabir, svakako su fiksni kuhinjski otoci. Sa stolicama ili bez njih oni postaju odlična dodatna radna površina, mjesto za odlaganje stvari i dodatno mjesto za druženje. Možete prilagoditi brojne stvari u vidu izgleda za svoj fiksni kuhinjski otok, što dokazuje zašto je ova vrsta otoka najpopularnija.

kuhinja sa ružičastim stolicama i kuhinjskim otokom

Kuhinjski otok na kotačima

Ako u svojoj kuhinji ipak volite imati više opcija, dobar odabir je kuhinjski otok na kotačima. Osim što vam omogućuje da birate hoćete li imati kuhinju s otokom ili ne, dodatni kuhinjski element možete koristiti i u drugim prostorijama doma. Uz to, kuhinjski otok i njegove dimenzije možete prilagoditi sebi tako što ćete ga pomjerati gdje vi želite i kako vam odgovara. Ako birate mini kuhinjski otok za male kuhinje tada ćete ga lako pospremiti negdje van kuhinje. No, ako birate veći otok na kotačima njegovo će pomjeranje van kuhinje ići teže, no moći ćete ga prilagoditi različitim situacijama.

Kuhinjski otok na razvlačenje

Za sve vas koji se i dalje dvoumite želite li kuhinjski otok ili ne, ova vrsta je idealna. Vaša kuhinja može sakriti radnu površinu koju možete izvući i tako koristiti po potrebi. Dodatno mjesto za sjedenje, kuhanje i odlaganje stvari tako može doći i nestati uz par pokreta u vašoj kuhinji. Izuzetno praktično i jednostavno rješenje ako želite imati više opcija. Uz to, ako imate maleni stan, kuhinjski otok na razvlačenje bi mogao biti najbolji kompromis između želja i dimenzija gdje ćete dobiti veću kuhinju, ali i pametno iskoristiti prostor.

Kuhinjski otok rađen po mjeri

Ako želite da vaš otok u kuhinji savršeno odgovara dimenzijama i izgledom, tada ga možete raditi po mjeri. Uz kuhinje po mjeri možete urediti svaku sitnicu u svom domu, pa tako i kuhinju s otokom. Osim što ćete tako biti sigurni da ste dobili odličan rezultat, uz kuhinjski otok po mjeri možete dobro iskoristiti prostor.

kuhinjski otok i blagovaonica

Kuhinjski otok kao stol

Savršeno rješenje za malene prostor može biti odabir kuhinjskog otoka koji će ujedno biti i stol za jelo. Tako od jedne prostorije dobijete mali kuhinjski otok koji stvara i trpezariju. Uz par visećih stolica, nekoliko podmetača i stolnjak vaš otok u kuhinji postaje savršeno mjesto za druženje uz fina jela. Nakon doručka, ručka ili večere, vaš stol u kuhinji ponovo postaje mjesto za pripremu jela. Praktično i izuzetno kreativno rješenje koje štedi prostor.

Što Trebate Znati Prije Uređenja?

Nakon što ste upoznali zanimljive i drugačije vrste kuhinjskih otoka, vrijeme je da saznate sve sitnice oko odabira i instalacije otoka u kuhinji.

1 – Odaberite kuhinjsku površinu koja se lako održava

Kada birate radnu površinu u kuhinji, imajte na umu da je to kuhinja koju ćete koristiti dugo godina. Potrebno je uložiti u kvalitetnu radnu površinu otpornu na visoke temperature i ogrebotine. Uz to, važno je da se ta radna površina uklapa u ostatak uređenja. Kako biste bili sigurni da je vaša kuhinja praktična, važno je investirati u kvalitetne i izdržljive materijale. Ne samo na vašem otoku u kuhinji, nego i na kabinetima, i drugim dodacima u kuhinji.

bijela kuhinja i kuhinjski otok sa sudoperom i štednjakom

2 – Pravilno izmjerite i dodajte kuhinjski otok

Kad je u pitanju kuhinjski otok dimenzije igraju jako važnu ulogu. Kako biste bili sigurni da ste odabrali dobro, važno je da imate prostora dovoljno za hodanje oko kuhinjskog otoka, važno je da bude dovoljno visok, a ako dodajete stolice, važno je da ispod radne površine imate malo praznog prostora kako bi se stolice mogle uvući.

3 – Imajte na umu utikače i utičnice

Ako će vaš otok u kuhinji biti i mjesto za rad, pripremu jela, tada vam trebaju i dostupne utičnice. Uz pravilan raspored utičnica dobiti ćete maksimalnu produktivnost kad je priprema jela u pitanju. Kreativno rješenje može biti i ako sakrijete utičnice u posebne pretince, ili primjerice, odmah ispod radne površine.

4 – Iskoristite maksimalno prostor otoka

Nemojte štedjeti na ladicama i kabinetima unutar samog otoka. Osim što će vam to povećati količinu prostora za odlaganje, bit će i simpatičan dodatak uređenju.

5 – Razmislite kako ćete sve koristiti otok u kuhinji

Ako će vaš otok biti samo za pripremu jela, važno je shodno tome i dizajnirati otok. No, ako će on ujedno biti i mjesto za jelo, važno je da prilagodite uređenje tome. Ako će otok ujedno biti i mjesto za druženje, dobar trik može biti da su stolice bliže hladnjaku kako biste ograničili gužvu u kuhinji. Tako su stvari iz hladnjaka dostupnije osobi bez ometanja kuhanja osobe u kuhinji.

Crni kuhinjski otok sa crnim blagovaonskim stolicama u crnoj kuhinji

6 – Poigrajte se materijalima

Ako želite da vaš kuhinjski otok bude estetski privlačan koliko i praktičan, igra s materijalima je dobra ideja. Osim što ćete dobiti određenu dimenzionalnost i dizajnerski izgled, moći ćete vizualno unijeti harmoniju u kuhinju. Ako samo dodate otok u kuhinju, on može izgledati kao veliki kvadar bez posebne svrhe, no kad kombinirate zanimljiva dva materijala oko otoka i na radnoj površini postići ćete poseban izgled.

Gdje Izraditi Idealne Kuhinje s Otokom?

Ako ste otkrili da je kuhinja po mjeri idealna za vaš dom, možda se pitate gdje ju možete i izraditi.

Šarac Bela kompaniji radimo izradu kuhinje po mjeri. Pored izrade i ugradnje kuhinje po mjeri, nudimo vam i 3D vizualizaciju interijera koja će vam olakšati donošenje brojnih odluka. Kroz 3D prikaz vaše kuhinje puno ćete jasnije vidjeti cijelo uređenje interijera i donijeti brojne odluke prije same izrade i ugradnje kuhinje s otokom. Uz ovako potpuno iskustvo kroz nekoliko koraka moći ćete opremiti i izraditi svoju kuhinju iz snova.

Kuhinjski otok u Šarac Bela potpisu
Kuhinjski otok u Šarac Bela potpisu

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade metala i drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela kuhinje po mjeri koja će brzo osvojiti vaša srca. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojom kuhinjom znajući da može izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu kuhinje s otokom po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018
info@saracbela.com

Related Posts