fbpx

Kuhinje s Otokom | Opremite Kuhinju Vrhunskim Namještajem

Kuhinje s otokom mogu biti najbolji odgovor kada se osjećate kao da u vašoj kuhinji uvijek nedostaje još mjesta. Upravo kuhinje s otokom predstavljaju rješenje kada trebate dosta mjesta za organiziranje namirnica i pripremanje jela. Na kraju krajeva, kuhinja je jedno od svima najdražih mjesta za okupljanje. Ukoliko birate kuhinje s otokom možete instalirati i stolice i ovu prostoriju učiniti idealnom za obiteljska druženja.

moderno uređenje kuhinje s otokom

Kuhinje s otokom također mogu biti kvalitetan izbor kada je u pitanju ultimativna organizacija. Sjeckanje i pripremanje namirnica možete odraditi na otoku za kuhinju, a kuhanje nastaviti za štednjakom. U isto vrijeme možete neometano pripremati nekoliko jela i osjećati se kao da zaista imate sav prostor pod kontrolom. Pored toga, kuhanju i pripremi jela moći će se pridružiti cijela vaša obitelj. Osim što možete investirati u otok za kuhinju, određeni namještaj po mjeri može preuzeti ulogu otoka kao što je komoda ili kolica s kotačićima. Upravo tako, otok za kuhinju ne mora biti samo fiksni, nego i mobilni, no o tome pričamo u nastavku.

Kuhinje s Otokom – Vrste i Namještaj za Kuhinju

Ukoliko razmišljate o postavljanju otoka za kuhinju, imajte na umu nekoliko opcija.

Fiksni otok za kuhinju

Jedan od najčešćih izbora za kuhinju svakako su fiksni otoci za kuhinju koji su pričvršćeni za tlo i dio su vaše svakodnevne postavke u kuhinji. Svojim stilom uklapaju se u uređenje kuhinje te predstavljaju stalni dodatak vašoj kuhinji. Oko njih se možete slobodno kretati, a na ovom otoku za kuhinju možete spremati jela i družiti se oko njega. Možete izabrati razne kuhinjske radne ploče te prilagoditi elemente za otok u kuhinji prema svojoj želji. Samim time, nije ni iznenađenje da je ovo najpopularniji izbor.

Uređenje kuhinje s otokom u Šarac Bela potpisu
Uređenje kuhinje s otokom u Šarac Bela potpisu

Mobilni/pomični otok za kuhinju

Ukoliko ipak više volite sami uređivati prostor i volite maksimalnu fleksibilnost, možete uraditi otok za kuhinju koji je mobilan. Tako ga zahvaljujući kotačićima možete prenositi iz kuhinje u druge prostorije u domu i maksimalno upravljati prostorom. Pored toga, mobilni otok za kuhinju osigurava i dodatna mjesta za pohranu, kao što su police ili kabineti.

Otok za kuhinju sa stolicama

Uz odabir otoka za kuhinju, trebate imati i na umu odlučivanje o tome želite li imati stolice oko otoka. Uz stolice možete kreirati dodatno mjesto za druženje u domu ili možete kuhinju pretvoriti u trpezariju uz otok za kuhinju sa stolicama. Tako kuhinjske stolice mogu postati trpezarijske stolice, pogotovo ako imate malu kuhinju.

S druge strane, ako imate dosta prostora, stolice za kuhinje s otokom kreirati će mjesto za druženje kada vam gosti stižu ili mogu pretvoriti kuhinju u vaše omiljeno obiteljsko mjesto za druženje.

Uređenje kuhinje s otokom u Šarac Bela potpisu
Uređenje kuhinje s otokom u Šarac Bela potpisu

Namještaj za kuhinju

Efekt odlično uređene kuhinje s otokom možete kreirati i uz investiranje u dodatni namještaj za kuhinju. Tako ćete uz kolica s alkoholnim pićima, barske stolice ili dodatne komode po mjeri kreirati savršen ambijent koji osigurava dovoljno prostora za sjedenje i pohranu kuhinjskih stvari. Uz 3D vizualizaciju interijera moći ćete dobiti još veću kontrolu nad organizacijom vašeg namještaja i biti ćete sigurni da ste donijeli dobro rješenje za uređenje vaše kuhinje s otokom.

Uređenje Kuhinje s Otokom | 8 Stvari Koje Trebate Imati na Umu

Za uređenje kuhinje s otokom trebate imati na umu nekoliko stvari. Od primjene i korištenja, preko izračuna dimenzija i prostora, pa sve do dizajna, postoji nekoliko opcija koje trebate uzeti u obzir. Kako do odlično uređene kuhinje s otokom, otkrijte u nastavku.

1 – Razmislite o namjeni za svoj otok u kuhinji

Prije no što odaberete boju, dimenzije, stil… važno je da razmislite na koji način ćete koristiti svoj otok u kuhinji. Za besprijekoran dizajn kuhinje važno je da imate sve što vam je zaista potrebno. Ako imate malenu kuhinju, tada je pomični otok ili otok sa barskim stolcima idealan odabir za vas. S druge strane, ako imate veliku kuhinju, tada će fiksni otok za kuhinju ili otok u sredini kuhinje biti savršen. Pored vrsta otoka, možete razmisliti i o radnoj ploči, želite li da ona bude apsolutno prilagođena toplini ili za rezanje povrća ili ste tu spremni napraviti kompromis. Jednom kad odgovorite na ova pitanja, uređenje kuhinje s otokom ići će lakše.

otok u kuhinji

2 – Pripazite na dimenzije i proporcije kuhinje s otokom

Ne želite da vaš otok u kuhinji dominira ili ovlada prostorom toliko da zauzima previše mjesta bespotrebno. Radije pripazite da je kuhinja u savršenoj proporciji s otokom u čemu vam mogu pomoći majstori. Pored toga, pripazite da je otok dovoljno visok jer ne želite da se trebate podizati na prste ili da se trebate pogrbiti kako biste kuhali i reckali povrće u svojoj kuhinji.

3 – Uzmite u obzir prostor oko otoka u kuhinji

Otok za kuhinju idealno je rješenje kako biste kreirali dodatni prostor za pohranu i kvalitetno ispunili višak prostora. No, pripazite na okretnost koja je također jako važna za uređenje kuhinje s otokom. Želite da se oko vašeg otoka u kuhinji možete slobodno kretati bez nekih preuskih dijelova ili prolaza. Također, važno je da ostavite dovoljno prostora da se vrata, primjerice hladnjaka ili pećnice, mogu do kraja otvoriti nesmetano, a da pritom ne udaraju u neke druge elemente. U ovom mjerenju također vam mogu pomoći majstori ili se možete osloniti na 3D vizualizaciju interijera. Osim radi namještaja unutar kuhinje, prostor oko otoka je važno jako dobro izmjeriti i ako imate stolice. Želite da se svaka stolica može savršeno ugurati i da se oko stolica može slobodno kretati.

moderno uređenje kuhinje s otokom

4 – Izaberite fiksni ili mobilni otok za kuhinju

Ranije smo objasnili koje su to sve prednosti i jedne i druge opcije i otkrili zašto je fiksni otok za kuhinju popularniji izbor. No, kada uzmete sve te mane i vrline koje nose obe opcije lako ćete prepoznati koja je bolja za vaš način života i stil uređenja kojem ste naklonjeni. Tako će maleni interijeri biti možda više funkcionalni sa pomičnim ili mobilnim otokom za kuhinju, a fiksni otok će biti idealno rješenje za veće interijere i kuhinje kada organizacija prostora nije toliki izazov.

5 – Razmislite o funkcionalnosti kuhinje s otokom

Nakon što odaberete dosad navedene stavke za otok u kuhinji, trebate razmisliti što sve želite da sadrži vaš otok. Je li želite za kuhinjski otok ima samo prostor za rezanje ili biste radije da se na njemu nalazi sudoper ili neki drugi kuhinjski element? Želite li da unutar vaše kuhinje s otokom imate dosta polica i ormarića za odlaganje tanjura i posuda ili biste da otok bude bez ikakvog prostora za dodatnu pohranu?

uređenje moderne kuhinje sa otokom, dodatnim prostorom za skladištenje i policama

6 – Odlučite želite li stolice oko otoka

Stolice u kuhinji s otokom mogu biti idealan odabir. Kako smo već spomenuli, one mogu stvoriti dodatni prostor za sjedenje ili osigurati da kuhinja postaje i trpezarija. No, ukoliko želite stolice unutar kuhinje s otokom morate uračunati taj prostor i sukladno tome organizirati ostale stavke. Osim toga, trebate uzeti u obzir najbolji dizajn stolica koje će se stilom i dimenzijama uklopiti u uređenje vaše kuhinje s otokom. No, tu ponovo možete potražiti više savjeta i unutar salona za namještaj.

7 – Nakon funkcionalnosti, razmislite o stilu uređenja kuhinje s otokom

Najzabavniji dio uređenja kuhinje s otokom svakako je izbor stila. Od modernih kuhinja po mjeri, pa sve do rustikalnih kuhinja po mjeri, mnogo je izbora, no to ne treba na vama stvarati pritisak. Uz kvalitetni namještaj i sužavanje izbora zahvaljujući vašeim preferencijama brzo ćete stići do željenog izgleda vaše kuhinje s otokom. Nemojte se plašiti eksperimentirati s bojama i materijalima jer vam upravo otok u kuhinji omogućava da se istinski poigrate.

Uređenje kuhinje s otokom sa vinom, povrćem i otvorenim policama sa začinima

8 – Izaberite najbolju radnu površinu za otok u kuhinji

Radna površina za kuhinje po mjeri važan je segment na koji također trebate obratiti pozornost. Osim razmišljanja o estetici, materijal je taj koji najviše trebate uzeti u obzir. Nekoliko je opcija, pa tako možete izabrati radnu površinu od granita, betona, mramora ili kvarca. Uz to, imate i razne alternative koje emitiraju ove četiri vrste površina.

Gdje Izraditi Idealne Kuhinje s Otokom?

Ako ste otkrili da je kuhinja po mjeri idealna za vaš dom, možda se pitate gdje ju možete i izraditi.

Šarac Bela kompaniji radimo izradu kuhinje po mjeri. Pored izrade i ugradnje kuhinje po mjeri, nudimo vam i 3D vizualizaciju interijera koja će vam olakšati donošenje brojnih odluka. Kroz 3D prikaz vaše kuhinje puno ćete jasnije vidjeti cijelo uređenje interijera i donijeti brojne odluke prije same izrade i ugradnje kuhinje s otokom. Uz ovako potpuno iskustvo kroz nekoliko koraka moći ćete opremiti i izraditi svoju kuhinju iz snova.

Uređenje moderne kuhinje s otokom

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade metala i drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela kuhinje po mjeri koja će brzo osvojiti vaša srca. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojom kuhinjom znajući da može izdržati test vremena.

Rustikalna kuhinja po mjeri
Uređenje kuhinje s otokom u Šarac Bela potpisu

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu kuhinje po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018
info@saracbela.com

Related Posts