fbpx

Male Kuhinje | Iskoristite Svaki Centimetar Prostora

Iako male kuhinje mogu stvarati izazove u organizaciji, ne znači da ne možete iz njih izvući maksimum. Naprotiv, manjak prostora poziva na dodatnu kreativnost. Upravo će kreativnost biti tražena u vašoj potrazi za unosnim i pametnim rješenjima. Od skladištenja stvari, preko organizacije elemenata u maloj kuhinji, na puno toga možete utjecati.

Pametnijim izborom elemenata možete utjecati na bolju organizaciju. Biranjem određenih boja i materijala možete ostvariti prozračnost i prividno veći izgled kuhinje. Male kuhinje također mogu imati određeni šarm uz pomno birane detalje u stilu koji preferirate.

uređenje polica za male kuhinje

Ono što će vam olakšati uređenje male kuhinje jeste optimizacija prostora za pohranu. Samim time, već možete razmišljati o mnoštvo polica, ladica i kuhinjskih ormarića. Također, što više stvari radite po mjeri, to će vam biti lakše iskoristiti svaku rupicu u prostoru.

Imajući na umu funkcionalnost i estetiku, u nastavku smo pobrojali razne savjete koje i vi možete primijeniti u svojoj malenoj kuhinji. Ovi savjeti su izvedivi, ne zahtijevaju prevelika ulaganja, a prave primjetnu razliku. Koji su to savjeti, otkrijte u nastavku.

1 – Umjesto ormarića postavite otvorene police

Kada male kuhinje podrazumijevaju i niske stropove, ograničenost prostora zahtijeva bolja rješenja od ormarića. Otvorene police mogu postići poseban domaćinski prizvuk, a i stvari na polici će biti lakše dostupne. Uz otvorene police postižete i otvorenost prostorije čak i kad je to mala kuhinja. Na otvorenim policama tako možete posložiti svoje čaše za vino ili tanjure, kao i šalice za kavu ili omiljene kuharice. Sve to će istovremeno doprinijeti šarmu i dati poseban skandinavski šarm vašoj kuhinji.

Bijela mala kuhinja sa zlatnim ručkama i bijelim ormarićima

Pri uređenju kuće možete unaprijed planirati gdje ćete sve postaviti police. Tako ćete u kuhinji htjeti ostaviti mjesto za police koje možete ugraditi pri kraju uređenja.

2 – Namještaj po mjeri i male kuhinje mogu biti najbolji prijatelji

Male kuhinje kriju posebne uvjete koji zahtjevaju ormariće sa dimenzijama koje savršeno odgovaraju prostoru. Bilo koji ormarić kupljen u trgovini ne može toliko dobro pristajati u vašoj malenoj kuhinji kao ormarić po mjeri. Uz namještaj po mjeri dobiti ćete najbolji omjer kvalitete, funkcionalnosti i izdržljivosti. Svi neobični uglovi ili kućanski aparati kao što je štednjak mogu zahtjevati posebne veličine i izgled ormarića koji možda nisu ni dosupni u trgovini. Uz stručnost majstora i pravilnu izradu namještaja po mjeri biti ćete sigurni da je vaša mala kuhinja savršeno organizirana, a prostor maksimalno iskorišten.

ormarići za male kuhinje

Ne samo da ćete na ovaj način bolje iskoristiti prostor, nego ćete i povećati prohodnost. To znači da će vaši ukućani nesmetano preuzeti nešto iz hladnjaka dok vi kuhate na jednoj strani kuhinje. Dakako, uz namještaj po mjeri možete postići i praktičnost. Možete ugraditi klizna vrata, podesive stolice, sklopive stolove i još mnogo toga. Na ovaj način možete ugostiti više ljudi kad je potrebno, a da pri tome ne stvorite zaglušenost. Ako su vam potrebni detaljniji savjeti o izradi kuhinje, ovdje donosimo više.

3 – Bijeli ormarići i dodaci za kuhinju mogu vizualno proširiti prostoriju

Bijela boja osim što kreira prozračnost za male kuhinje, može i učiniti da vizualno vaša prostorija izgleda veće. Tako ćete ukoliko birate svjetlije nijanse na radnoj ploči, ormarićima i samom posuđu postići svježinu i dodatnu otvorenost male kuhinje. Čak i maleni detalji kao što su bijele daske za rezanje ili bijele šalice mogu napraviti promjenu bez nekog prevelikog ulaganja u renovaciju. Bijelu boju će podjednako voljeti rustikalne kuhinje po mjeri, kao i moderne kuhinje po mjeri što je dodatan motiv da svjetlim nijansama date šansu. Ovaj trik možete iskoristiti čak i kad preuređujete dom.

bijeli ormarići sa drvenim radnim ploćama za male kuhinje

4 – Minimizirajte nered i zadržite stvari koje su vam zaista potrebne

Male kuhinje iziskuju dosta kompromisa, no to ne mora biti mana. Manjak prostora znači da trebate prioritizirati koje su vam stvari uistinu potrebne tijekom kuhanja i pripreme hrane. Svo posuđe koje ne koristite, dodatni spremnici za hranu koje ne koristite ili ormarići koji više smetaju, nego služe svojoj svrsi trebaju biti uklonjeni. Kako biste maksimalno iskoristili prostor i omogućili dobru organizaciju male kuhinje bitno je da svaka stvar ima točno svoje određeno mjesto. I da svaka od tih stvari ne smeta, nego ju uistinu koristite relativno često.

uređenje moderne kuhinje

5 – Tepih može napraviti razliku za male kuhinje

Kako bi male kuhinje dobile određeni šarm i toplinu, tepisi mogu napraviti promjenu. Ako ste ljubitelji retro kuhinje ili vintage uređenja kuhinje, tada će tepih sa apstraktnim odvažnim motivima biti dobar odabir. Ako pak više volite minimalizam ili moderno uređenje, tada ćete rado birati tepih sa minimalističnim uzorkom kao što su pruge, točkice ili asimetrične linije.

kućni ured, trpezarija i kuhinja

6 – Pametno skladištenje stvari bit će vaše najdraže rješenje za male kuhinje

Dobra organizacija je pola posla za male kuhinje. Ukoliko pametno iskoristite prostor i date šansu svakom kutku, možete jako dobro skladištiti svoje stvari i postići sklad. Sklopivi kuhinjski ormarići po mjeri, vertikalne kuke za vješanje stvari ili skriveni ormarići po mjeri samo su početak ove priče. Koje god da od ovih pametnih rješenja birate, dobro ćete iskoristiti prostor i izvući ogroman potencijal vaše male kuhinje.

police male kuhinje

7 – Iskoristite prostor na zidu

Prostor iznad štednjaka, iznad otvorenih polica i na drugim mjestima u kuhinji idealan je za postavljanje polica ili kukica za vješanje. Na njima ćete tako moći izložiti tave, lonce i druge dodatke za kuhinju. Osim što će vam to omogućiti lakši pristup stvarima, stvoriti će posebnu estetiku unutar male kuhinje i uštedjeti prostor za skladištenje.

sastojci za kolač u maloj kuhinji

8 – Dodajte biljke u vašoj maloj kuhinji

Pored dosta opcija umjetnog cvijeća i biljaka, možete birati i žive biljke za vašu malu kuhinju. Danas postoje brojne vrste biljaka koje se mogu idealno prilagoditi uvjetima u kuhinji, a istovremeno biti lagane za održavanje. Upravo će biljke unutar male kuhinje stvoriti određenu toplinu i dati otmjen prizvuk.

biljke u kuhinji

9 – Neka vaš luster privlači pozornost

Luster iznad otoka u kuhinji ili u sredini same kuhinje može biti detalj koji će uljepšati cijeli prostor. Birajte lustere koji se uklapaju u vaš omiljeni stil uređenja i tople žarulje koje će kreirati topao ambijent. A ukoliko želite moderan izgled, tada će žarulje sa hladnijim svijetlom i kombinacija metala i bijele boje idealno izgledati u vašoj modernoj kuhinji.

3D vizualizacija kuhinje po mjeri

Namještaj po mjeri za male kuhinje

I u Šarac Bela možete pronaći idealan namještaj po mjeri za male kuhinje koji će učiniti da iskoristite svaki kutak. Kuhinjski ormarići po mjeri, zajedno sa drvenim namještajem i brojnim drugim detaljima za kuhinju dio su majstorstva Šarac Bela tima. Uz našu asistenciju napraviti ćemo komade namještaja koji će se savršeno uklopiti u vaš dom i učiniti da jedva čekate kuhati u vašoj kuhinji.

kuhinja po mjeri
Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Svaki naš komad namještaja rađen je uz kvalitetne materijale i visok stupanj stručnosti radi čega možete biti sigurni u izdržljivost, funkcionalnost i besprijekoran izgled vaše kuhinje po mjeri. Sve što trebate je kontaktirati nas ovdje već danas za kreiranje prilagođene ponude i već ste napravili prvi korak ka stvaranju kuhinje iz snova!

Related Posts