fbpx

Skandinavski Stil Uređenja I Savjeti za Izbor Namještaja

Skandinavski stil uređenja interijera karakteriziraju jednostavne, čiste linije. Nerijetko dolazi u svijetlim bojama i možete ga prepoznati po upotrebi prirodnih materijala. Ovako uređen dom uvijek se čini modernim i otvorenim, doslovce kao da te poziva unutra.

Skandinavski stil uređenja interijera postao je popularan u posljednjih nekoliko godina zbog njegove jednostavnosti, funkcionalnosti i svijetlih boja. Ova estetika podržava minimalistički dizajn i naglašava korištenje prirodnih materijala poput drva i lana. Popularnost skandinavskog stila može se pripisati trendu stvaranja jednostavnosti i prirodnosti u uređenju interijera. Također, postojala je želja za stvaranjem ugodnog okruženja u kojem se osjećamo opušteno.

skandinavski stil uređenja u kuhinji

Zahvaljujući svojim karakteristikama unosi ušuškanost u dom, a Skandinavci čak imaju izraz za to koji ste sigurno već čuli. Hygge je riječ koju će iskoristiti kako bi opisali toplinu i udobnost svog skandinavskog doma.

Skandinavski stil uređenja uključuje sljedeće elemente:

  1. Svijetle boje: u ovako uređenom domu vidjet ćete dosta svijetlih, pastelnih boja poput bijele, svijetlo plave i svijetlo žute.
  2. Prirodni materijali: drvo, kamen i lan samo su jedan od materijala koji se koriste kako bi se stvorila ugodna i prirodna atmosfera.
  3. Jednostavnost: skandinavski stil uređenja cijeni jednostavnost i funkcionalnost, stoga se često koriste jednostavni elementi dizajna bez previše ukrasa.
  4. Dnevna svjetlost: ovaj stil naglašava važnost dnevne svjetlosti, pa su prozori i stakla često velika kako bi se stvorio svjetliji i prozračniji interijer.
  5. Minimalizam: naglasak je velik na minimalizam, što znači da se interijer čuva što jednostavnijim, bez nepotrebnih stvari.

Uključivanjem ovih elemenata, možete stvoriti skandinavski stil uređenja u svojem domu. Upravo će to stvoriti ugodnu i jednostavnu atmosferu u kojoj ćete se osjećati opušteno i komforno.

Skandinavski Stil Uređenja Doma I Savjeti

S obzirom na sve veću popularnost i primamljivost ovog stila uređenja, kreirali smo savjete kako ga implementirati u svoj dom. Od dodataka, preko rasvjetnih tijela, pa sve do namještaja po mjeri, puno je toga što možete napraviti. Krenimo!

Neutralna paleta boja

Jedna od prvih stvari koju smo naučili kad je u pitanju skandinavski stil uređenja jeste važnost boja. One su te koje svojom zastupljenosti mogu utjecati na ljudske emocije. Stoga, nije iznenađenje da stil uređenja koji glasi za najprivlačniji, favorizira boje koje asociraju na mir, balans, staloženost i otvorenost. Uz ove asocijacije, neutralna paleta boja unosi dašak prirode unutra.

bijela fotelja sa drvenim nogama uz regal i bijeli zid sa štukaturama

Tako ćete za skandinavski stil uređenja birati sve nijanse bijele: od gotovo rozih nijansi preko gotovo smeđih nijansi. Uz bijelu, htjet ćete dodati i nijanse sive, kao i drvenaste nijanse. Sve ove boje zajedno će stvoriti skladnu harmoniju u kojoj ćete jedva čekati živjeti.

Drvo i metal su materijali koje želite

Uz lekciju o bojama, naučili smo iznad i koliko materijali imaju ulogu u uređenju skandinavskog doma. Drvo i metal, tj. drveni namještaj i metalna rasvjeta zajedno stvaraju savršen miks. Ova dva materijala ponovo stvaraju dobrodošlicu prirodi u domu i daju mu predznak organskog, gotovo živog.

skandinavski stil uređenja u domu

Blagi industrijski izgled daje posebnu osobnost ova dva materijala. Samim time ne iznenađuje činjenica da ćete često naći namještaj sa drvenim i metalnim detaljima kao što su ručkice, noge stolice i sl.

Jednostavan namještaj doprinosi skandinavskom ugođaju

Bez obzira jeste li veći fan kauč, naslonjač i još jedan kauč kombinacije, ili pak volite kutnu garnituru, neka budu jednostavni. Kako smo spomenuli iznad, čiste linije daju prostoru fluidnost i prozračnost koja stvara dobrodošlicu. Tako i sa namještajem možete uvelike stvoriti pozitivno i opuštajuće ozračje kojem ćete se veseliti nakon dugog dana.

minimalistično uređenje doma sa biljkama, velikom bijelom sofom i dekom

Ako tražite majstore za namještaj koji će kreirati komade za skandinavski stil uređenja, Šarac Bela će se rado javiti na takav zadatak. Deseci godina iskustva, kvalitetni materijali, kao i majstorstvo u izradi namještaja po mjeri pokazat će vam da se kod opremanja doma možete osloniti na Šarac Bela tim.

Pružite prostoru dašak teksture

Ako pažljivo promotrite skandinavske domove, primijetit ćete da oni uvijek imaju deku koja stoji sa strane. U trpezariji ćete imati jedan tepih, u dnevnom boravku drugi. Zatim, vidjet ćete da kauč u skandinavskom domu ima dosta jastuka, svaki sa različitim materijalom na sebi. Ovo se može nazvati takozvana igra teksturama koja daje prostoru određenu dimenziju i toplinu.

skandinavski stil uređenja u spavaćoj sobi sa klupicom i dekom

Uz to, prostor može dobiti na luksuznom izgledu, stoga se pobrinite da skandinavski stil uređenja vašeg doma uključuje materijale poput baršuna.

Biljke su idealne za skandinavski stil uređenja

Jedan od najlakših način kako unijeti dašak prirode unutra jeste kroz biljke. Za skandinavski stil uređenja interijera, popularne biljke su:

  1. Ficus Elastica (fikus gumijevac)
  2. Zamioculcas Zamiifolia (zamija)
  3. Sansevieria (zmijski jezik)
  4. Pilea Peperomioides (kineski dolar)
  5. Maranta Leuconeura (maranta)
  6. Monstera Deliciosa (monstera)
  7. Calathea (kalateja)

Ove biljke su popularne zbog svojih prekrasnih listova, jednostavnosti uzgoja i sposobnosti da pruže zelenu i svijetlu atmosferu u skandinavskom stilu uređenja.

uređenje doma sa naglaskom na crnu boju

U nekim slučajevima, ove biljke također imaju sposobnost pročišćavanja zraka što može biti korisno, posebno u gradskim sredinama.

Organizacija je lakša uz ormare i regale

Kada želite skandinavski stil uređenja u domu, najteže je zapravo postići jednostavnost i urednost na svakodnevnoj razini. No, uz upotrebu ormara po mjeri i regala, možete lako organizirati dom.

police sa knjigama i udobna fotelja u domu

Organizacija skandinavskog doma uz korištenje ormara može se postići uz sljedeće stvari:

  1. Planiranje: izmjerite svoje prostorije (spavaća soba, hodnik…) i odredite kakvi su vam ormari potrebni pohranu stvari.
  2. Pohranjivanje: razmislite o stvarima koje želite spremiti u ormarima i odaberite ormare koji će odgovarati tim potrebama.
  3. Korištenje polica: policama možete optimizirati prostor u ormarima i osigurati da se stvari pohranjuju na najbolji način.
  4. Razvrstavanje stvari: razvrstajte stvari koje želite pohraniti u ormarima, primjerice odjeću, posteljinu, kuhinjske potrepštine.
  5. Korištenje organizatora: koristite organizatore za stvari poput donjeg rublja, cipela ili sitnog pribora za kuhinju.

Organiziranjem skandinavskog doma uz upotrebu ormara, moći ćete pohranjivati stvari na učinkovit i estetski privlačan način. Tako ćete imati više prostora za nove stvari i aktivnosti.

Osvjetljenje je bitno za skandinavski stil uređenja

Kad biste rekli da postoji samo jedno pravilo za ovaj stil uređenja, to je zasigurno osvjetljenje. U skandinavskom domu veliku važnost igra svjetlo. S obzirom na to, pokušava se kreirati određeni topao ambijent uz više izvora svjetlosti, najčešće lampe, kako stolne, tako i podne. Uz umjetne izvore svjetlosti, važna je i dnevna svjetlost koja ulazi u prostor i čini ga otvorenim, pročišćenim i ponovo, toplim.

skandinavska kuhinja sa drvenim stolicama i metalnim stolom

Pokušajte koristiti što manje dekoracija

Skandinavski stil je prepoznatljiv po jednostavnosti. Samim time, previše dekoracija može stvoriti osjećaj zatrpanosti i skučenosti. Prateći filozofiju skandinavskog stila uređenja, korisno je birati neutralna umjetnička djela. Zanimljive lampe i tek poneki minimalistički detalj stvorit će balansirano uređenje.

Šarac Bela Kreira Namještaj Idealan za Skandinavski Stil Uređenja

Šarac Bela namještaj rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u vaš dom. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg posebnog namještaja brzo podići na novu razinu.

Šarac Bela kuhinja skandinavski stil uređenja
Kuhinja u Šarac Bela potpisu

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja koji će brzo osvojiti vaše simpatije. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim namještajem znajući da će zaista moći izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija :

+387 36 650 018

info@saracbela.com

Related Posts