fbpx

Minimalizam u Interijeru I Foto Inspiracija + Savjeti

Minimalizam u interijeru jedan je od najvećih trendova u posljednjih deset godina. Sve više fokus u uređenju postaje minimalističan pristup. Naravno, uporište za to krije se u brojnim razlozima. Osim što ljudi žele više uredan pristup življenju, sve više prepoznaju važnost u korisnosti stvari. Uz to, minimalizam može pružiti osjećaj luksuza, ali i pročišćenosti prostora više nego bilo koji stil uređenja.

Naravno, to prepoznaju i sami dizajneri interijera koji minimalizam inkorporiraju sve više u svoje planove uređenja. Uvijek će se poigrati sa detaljima, ali principi kojima se vode vide se u svakom komadu namještaja koji biraju. Minimalizam u interijeru se ogleda ne samo u namještaju, nego i u izboru boja, materijala, pa sve do najsitnijih detalja kao što su dodaci.

minimalizam u interijeru

Najčešće pogrešno razumijevanje minimalizma veže se za nedostatak karaktera ili topline u ovom stilu uređenja. No, minimalizam u interijeru može vrlo brzo pružiti cozy osjećaj. To se najčešće postiže osvjetljenjem, ali i određenim detaljima koji će zatopliti prostor. Kako biste znali je li ovaj stil za vas, što on sve zapravo podrazumijeva, kao i kako urediti stan, apartman ili vilu u minimalističnom stilu, otkrijte savjete i foto inspiraciju u nastavku.

Minimalizam u interijeru se temelji na nekoliko jednostavnih principa kojim se i vi možete voditi. Uz foto primjere, sve ih predstavljamo kroz interijer vodič.

1 – Manje je više

Prema Oxford rječniku minimalizam predstavlja namjerni nedostatak ukrasa u nekom stilu ili uređenju. Mada to može zvučati hladno i nepristupačno, minimalizam se najviše bazira na principu gdje je manje više. Vaš prostor uz manje detalja izgleda otvorenije, više naklonjeno futurizmu i profinjeno. Iako to može graničiti sa nefunkcionalnosti, minimalizam je zapravo dosta praktičan jer podrazumijeva uključivanje samo onih stvari koje su vam uistinu potrebne. Tako su mnogi detalji kao što su mnoštvo biljaka, ukrasa, umjetnine svedeni na, pogađate, minimum.

minimalističan dnevni boravak

Ovakva pročišćenost moderan je odabir koji može čak učiniti da se osjećate da u vašem domu živi i sami Bond. Tako će se minimalizam preslikati ne samo na dodatke, nego i na boje. Paleta koju zahtjeva minimalizam u interijer često je oskudna i nerijetko se bazira na samo nekoliko boja, i to neutralnih. Kontrast je izuzetno dobrodošao pa će se minimalizam u interijeru najčešće prikazati kroz crno-bijelu kombinaciju boja.

U minimalističnim interijerima se također susreću jednostavne tkanine i pojednostavljen dizajn. Stolice za trpezariju će tako biti jednostavne i najčešće u jednoj boji. Vaše zavjese će biti u neutralnoj boji bez uzoraka, a zidovi ogoljeni ili sa jednom upadljivom umjetninom koja povezuje čitav prostor u jednu složeniju priču.

minimalizam u interijeru

“Manje je više” pristup je koji možemo vidjeti u njujorškim uredima, japanskim domovima ili čak luksuznim nekretninama u Los Angelesu. Ovaj pokret je tu da ostane, a pitanje je, koliko će zaživjeti u vašem domu.

2 – Za minimalizam u interijeru važna je namjena

Prvi korak ka uređenju doma u minimalističnom domu je prepoznavanje namjene stvari. Na neki način se igrate Marie Kondo, sa većim naglaskom na korisnost stvari. Sve što vas može ometati u svakodnevnom življenju u prostoru ne smatra se neophodnim.

Tako ćete za minimalizam u interijeru trebati znati koje stvari su vam od najveće važnosti. Je li to kućni ured u dnevnom boravku ili dva sudopera? Radije birate tuš kabinu ili kadu u toaletu? Je li to prostor za vježbanje kod kuće ili 10 kućnih biljaka?

minimalistična kuhinja

Ovakva ekstremna pitanja sa veoma ograničenim odgovorima pomoći će vam u trenutku donijeti odluku koja je korisnija. Tako će ako kuhate često dva sudopera biti jako cool ideja, ako ste uvijek u žurbi tuš je bolja opcija, a soba ili prostor za vježbanje u domu idealna je ako želite uštedjeti vrijeme.

Samim time, preispitajte svoju svakodnevicu. Odredite što će vam u domu najviše pomoći optimizirati svakodnevne obveze. Jedino to će vam pomoći minimizirati mnoštvo detalja u domu i pomoći da pročistite dizajn.

3 – Minimalizam vas oslobađa od posjedovanja mnoštva stvari

Iako posljednje liste must have proizvoda nalažu drugačije, ne trebate posjedovati sve stvari koje se trenutno promoviraju. Za minimalizam u interijeru potrebne su vam stvari koje zaista smatrate neophodnima. To olakšava organizaciju i pojednostavljuje vaše svakodnevno spremanje. Nered je puno lakše spriječiti, a i uvijek ćete znati gdje se nešto nalazi.

minimalizam u interijeru

Uz to, oslobađa vas od tereta posjedovanja prevelike količine stvari. Sve te stvarčice koje sakupljate traže pažnju i mjesto na kojem ćete ih držati. Uz manje stvari za neke od vas će više vrijediti imati s kim podijeliti sve te stvari. Tako ćete najnoviju minimalističku kuhinju više cijeniti ako se i osoba s kojom kuhate može lakše snaći. Vaše kućno kino je puno zabavnije ako cijela obitelj može sjesti na prostrani minimalistični kauč jednostavnog uređenja. A i vaša terasa će biti više posebna ako imate dobar pogled, jednostavnu vrtnu garnituru i mjesto na kojem ćete uživati uz omiljeni topli napitak.

4 – Nije previše zahtjevno postići minimalizam u interijeru

S obzirom na to da minimalizam podrazumijeva jednostavnost i minimizira količinu stvari u domu, nije teško urediti interijer u minimalističnom stilu. Teži dio je učiniti svoj stan domom i utopliti ga detaljima svojstvenim vašem karakteru.

Kad uređujete dom u minimalističnom stilu prvo na što možete obratiti pažnju jesu izvori svjetlosti. Ako vaš dom nema prevelik doseg prirodnog svjetla dobra je ideja već razmišljati o rasvjetnim tijelima. Zatim razmislite o podovima i zidovima. S obzirom na stil koji volite, zidovi mogu biti potpuno bijeli, sa izloženim ciglama, a česta pojava su i drvene ili metalne pregrade.

minimalistična kuhinja

Nakon što ste odredili izgled zidova i podova možete se baciti na uređenje ostalih dodataka. Namještaj po mjeri može biti praktičan odabir za vaš minimalističan dom. Uz dizajn po mjeri možete odrediti sve dimenzije, stil, materijale i mnogo drugih prilagodbi koje će se savršeno uklopiti uz minimalizam u interijeru. Kad birate namještaj dobra je ideja birati onaj rađen od drveta. S obzirom da je ovaj materijal prirodan, unijet će toplinu u inače hladan minimalističan interijer. Ovo je omiljeni trik dizajnera koji unosi dašak organskog.

uređenje minimalistične spavaće sobe

Za dozu topline može pomoći paleta boja koju koristite u uređenju. Tako će tople boje poput smeđe, crvene, žute i narančaste u domu stvoriti dobrodošlicu. Uz to, zagasite i tamne nijanse dom mogu lako učiniti luksuznim. Bitno je da boju uvedete kroz nekoliko detalja imajući na umu kontrast. Zelene kuhinje su dobar odabir, kao i ružičasta sofa ako se želite zaista poigrati. A dobra je ideja osim namještajem, boje u interijer dodati kroz dodatke kao što su lampe, knjige, skulpture i umjetnost.

Gdje U BiH Pronaći Namještaj za Minimalizam u Interijeru?

Šarac Bela namještaj rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u minimalističan interijer. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg posebnog namještaja brzo podići na novu razinu.

minimalizam u interijeru

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja koji će brzo osvojiti vaše simpatije. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim namještajem znajući da će zaista moći izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija:

+387 36 650 018

info@saracbela.com

Related Posts