fbpx

Boje za Zidove za Svaku Prostoriju u Domu

Boje za zidove su u stanju instant izmijeniti ambijent i transformirati dom. Upravo one mogu biti odgovorne za doživljaj prostora u kojem živimo. Od dnevnog boravka pa sve do spavaće sobe, odabir boje mnogo će značiti da biste stvorili ugodnu atmosferu i od kuće ili stana napravili dom.

Također, osim što ima mogućnost djelovati na ugođaj, boje istodobno znaju odrediti stil uređenja. Tako će određene boje za zidove odlično komplimentirati rustikalni stil, a druge moderno uređenje doma.

boje za zidove

Uz stilsku i funkcionalnu ulogu, boje za zidove utječu i na emocije i psihologiju. Samim time, treba biti oprezan oko toga koju boju birate za koju prostoriju. Crvena s jedne strane potiče glad, a zelena djeluje smirujuće. Sukladno njihovom utjecaju, boje treba pažljivo birati za svoj interijer.

Kako biste znali koje boje za zidove birati u kojoj prostoriji, u nastavku donosimo detaljan vodič.

Boje za Zidove – Na Što Pripaziti?

Prije nego izaberete boje za zidove, važno je osvrnuti se na par detalja. Od toga kakvu atmosferu želite, preko načina održavanja pa sve do vaših preferencija, ovo je par stavki koje ćete htjeti imati na umu.

1 – Boje imaju svoj utjecaj na prostor

Kako smo spominjali i ranije, sve boje imaju određen dokazan utjecaj na psihologiju čovjeka. Tako će topli tonovi poput crvene, narančaste i žute stvoriti osjećaj strasti, topline, udobnosti i intimnosti. Na drugoj strani spektra nalaze se hladne boje, plava, zelena, ljubičasta, koje će čovjeka asocirati na mir i svježinu. S obzirom na ove prve asocijacije imajte na umu koju boju birate za koju prostoriju.

crvena fotelja u modernom interijeru

Uz to, boje se trebaju slagati međusobno i kreirati sklad ili zanimljiv kontrast. Sukladno tome, pobrinite se da vaše boje odlično odgovaraju ostatku namještaja i dekora u domu.

2 – Boje za zidove u vašem domu birajte sukladno vašem stilu

Fanovi ste minimalizma? Tada su siva, bijela i crna u društvu organskih boja smeđe i zelene savršene za vas. Volite maksimalizam? Tada su sve boje sa spektra vaši novi prijatelji. Nemojte se bojati poigrati, testirati boje ili uzeti uzorke kako biste vidjeli koliko se uklapaju u vaš dom. Najbolji način da provjerite koliko se određene boje uklapaju u vaš stil uređenja jeste kroz kreiranje Pinterest boardova, ali i kroz konkretnije metode kao što je 3D vizualizacija. Slikovitim digitalnim prikazom vašeg interijera vrlo lako možete predočiti sebi svoj interijer i u par klikova urediti željene stavke.

3 – Svjetlost u prostoru je od izuzetne važnosti

Različite boje se dosta drugačije ponašaju na različitim osvjetljenjima. Tako se mnogo prirodnog svjetla savršeno odbija na boje za zidove u svjetlijim nijansama. No, trebate pripaziti da vaš interijer nije zasljepljujući i da ne daje sterilan dojam. S druge strane, ako imate mnoštvo prirodnog svjetla, nekoliko tamnih nijansi koje slabije odbijaju svjetlo mogu kreirati balans koji vam je potreban.

dnevni boravak u plavim nijansama

Kad imate situaciju da nemate mnogo svjetla u domu tada može pomoći da birate svijetle boje za zidove. One će reflektirati ono malo prirodnog svjetla što imate, prostor učiniti prozračnijim i većim, čak i ako je riječ o malom stanu. No, u manjim prostorima s malo prirodnog svjetla, izbjegavajte mnoštvo tamnih nijansi.

4 – Ne propustite isprobati uzorke boja

Tko kaže da se trebate odmah odlučiti? Uzorke boja koje vam se sviđaju možete ponijeti sa sobom doma i vidjeti kako se ponašaju u vašem interijeru. Od usporedbe sa ostatkom namještaja pa sve do pregleda kako se boja ponaša u svakom dijelu dana, dobit ćete mnogo informacija.

Jedan od dobrih trikova svakako je uzeti četku i ostaviti trag nekoliko nijansi na zidu. Svaka boja različito se ponaša i na raznim zidnim površinama. Ovako ćete se lakše odlučiti i razbiti dvojbu prije nego ofarbate cijeli zid u boje koje vam ipak ne odgovaraju.

5 – Pripazite koje kombinacije boja za zidove birate

Želite da vaš dom bude uređen harmonično. Samim time, boje za zidove koje birate mogu značajno utjecati na to. Kako biste stvorili savršen balans, najbolje je birati nijanse iz iste palete i komplementarne boje. No, ako želite dašak kontrasta koji će unijeti energiju u dom, to svakako možete učiniti.

kuhinja u crnoj boji

U oba slučaja jako je važan balans. Nemojte birati jako slične boje kako vaš dom ne bi djelovao melankolično. S druge strane, prevelik kontrast može stvoriti dojam kaosa i nereda. Za detaljnije informacije koje boje se savršeno slažu, klik na vodič ovdje.

6 – Informirajte se o održavanju boje za zidove

Neke boje za zidove se brže ispiru ili lakše tamne. Određene boje ne funkcioniraju dobro uz neke vrste zidnih podloga. S obzirom na sve navedeno, pobrinite se da ste dobro upoznati sa svim tehničkim postavkama boje za zidove. Važno je njihovo pravilno održavanje, redovno farbanje, ali i mogućnost lakog uklanjanja mrlja.

Važno je i da provjerite dostupnost boje koju ste odabrali. Ako je jako rijetka, svako vaše naredno farbanje ili sakrivanje nepravilnosti može postati pravi izazov.

Boje za Zidove – Koju Boju Birati za Koju Prostoriju?

Mnogo čimbenika može utjecati na to koje boje birati za prostorije u domu. Funkcija prostorije, vaš osobni stil, količina prirodnog osvjetljenja i ostali elementi interijera samo su neki od uvjeta. No, kako biste bili sigurni da ste odabrali prave nijanse, na jednom mjestu donosimo savjete.

Dnevni boravak

S obzirom na to da je primarna funkcija ove sobe u domu odmor i relaksacija, bitno je da u njoj postoji i takav ugođaj. Tako ćete za dnevnu sobu rado birati boje koje unose mir, staloženost, opuštenost, dobrodošlicu. Na paleti to su sve neutralne nijanse, kao i smeđa i zelena koje se često vežu uz mir i toplinu. Dobar kontrast ovim bojama su plava i crvena u tragovima.

boje za zidove u dnevnom boravku

Spavaća soba

Ova soba u domu također treba biti savršeno utočište za odmor i sukladno tome treba birati i boje. Neutralne nijanse – bijela, siva i crna – u društvu pastelnih nijansi idealna je za kreiranje umirujućeg ugođaja koji opušta tijekom samog boravka u prostoru.

boje za zidove u spavaćoj sobi

Dječja soba

Iako i djeca svoje sobe koriste za odmor, ujedno je i to njihov poligon za igranje, učenje, ali i stvaranje uspomena. Želite da se dijete tu osjeća kao dobrodošlo, sigurno, ali i da mu je zabavno. S obzirom na to nemojte prezati od odvažnih boja kao što su: zelena, ljubičasta, žuta, narančasta ili svjetlo plava.

boje za zidove u dječjoj sobi

Kuhinja

Glavna funkcija ove sobe svakako je kuhanje i priprema hrane. Želite da ona izgleda uredno u svakom trenutku, a u tome vam najviše mogu pomoći svijetle boje. One će stvoriti prozračnost i svježinu, no naravno možete prekršiti to pravilo i odabrati popularne zelene kuhinje ili ružičaste kuhinje.

boje za zidove u kupaonici

Kupaonica

Još jedna od soba za koju želite da odiše svježinom i čistoćom. I za kupaonicu možete birati crne i bijele nijanse, kao i veoma popularne plave nijanse. U kupaonici dobro funkcioniraju i pastelne nijanse.

boje za zidove u kupaonici

Šarac Bela namještaj

Šarac Bela namještaj za uređenje vašeg doma rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u vašu dom. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg posebnog namještaja brzo podići na novu razinu.

Šarac Bela namještaj u dnevnom boravku
Dnevni boravak u Šarac Bela potpisu

Naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja za uređenje vašeg doma koji će brzo osvojiti vaše simpatije. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim namještajem znajući da će zaista moći izdržati test vremena.

Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija:

+387 36 650 018

info@saracbela.com

Related Posts