fbpx

Greške u Uređenju Kuhinje koje ćete Htjeti Izbjeći

Greške u uređenju kuhinje mogu značajno usporiti pripremu i kuhanje hrane. Pored toga, mogu pokazati nepraktičnost kroz vrijeme, ali i učiniti da vaša kuhinja ne izgleda proporcionalno i kvalitetno. Kako biste to izbjegli, ali i postigli da vaša kuhinja savršeno odgovara prostoru, važno je obratiti pažnju na par stvari.

Od osvjetljenja pa sve do namještaja, mnogo stavki za kuhinje po mjeri stvara razliku. Prvo trebate razmisliti o dimenzijama i kako uklopiti sve detalje. Tako ćete se pobrinuti da birate namještaj pravilnih dimenzija, ali i kuhinjske uređaje plus da imate dovoljno prostora za kretanje i skladištenje.

Sljedeća stvar o kojoj je potrebno razmišljati je boja. Vaša kuhinja može biti primjerice – bijela. Bijele kuhinje po mjeri nekad mogu tražiti više održavanja, ali s druge strane prostor čine otvorenijim i većim što je idealno za manje kuhinje. Ako birate roza kuhinje po mjeri to može biti itekako moderan, ali i zanimljiv odabir, posebno ako volite nešto drugačiji dizajn interijera. Zatim, jedna od popularnijih boja u posljednje vrijeme svakako je i zelena. Ona će unijeti staloženost, mir, ali i dašak prirode u izgled vaše kuhinje.

greške u uređenju kuhinje
Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Nakon dimenzija i boje, potrebno je odabrati namještaj i kućanske aparate. Mnogi će danas birati praktične kuhinjske ormariće koji se otvaraju na dodir ili otvorene police. Pored toga, ugradbeni kuhinjski elementi kao što je pećnica ili hladnjak sve su češća pojava radi estetskih, ali i praktičnih prednosti.

Kako biste znali što odabrati u nastavku vam donosimo vodič. Kroz istaknute greške u uređenju kuhinje po mjeri možete bolje znati što ‘ne raditi’. Tako ćete biti sigurni da ste napravili pravi odabir, a nakon što pročitate ove savjete, možda vam bude korisno saznati i koje greške u uređenju spavaće sobe izbjeći.

Greške u Uređenju Kuhinje

S obzirom da često boravimo u kuhinji, od izuzetne je važnosti njen raspored. Želimo da naša kuhinja bude estetična, ali i funkcionalna. Kako bi vaša kuhinja bila savršeno organizirana, optimizirana i lijepa, donosimo greške u uređenju kuhinje koje vrijedi izbjeći.

1 – Raspored kućanskih aparata

Jedna od važnijih stavki za uređenje kuhinje jeste odabir kućanskih aparata. Prvenstveno želite da se kućanski aparati slažu dimenzijama u prostor, posebice ako je riječ o ugradbenim aparatima. Izmjerite, a zatim izmjerite ponovno imajući na umu i dubinu prostora kako biste bili sigurni da će kuhinjski aparati moći uistinu stati.

Druga stavka koja je bitna jeste organizacija. Za ugodnije, brže i snalažljivije kuhanje dobro je da sudoper bude blizu radne površine i pećnice. Obratite pažnju na smjer otvaranja hladnjaka. I ono najfunkcionalnije što mnogi zaborave – osigurajte da u kuhinji imate dovoljno utičnica. Možete se čak poslužiti sjajnim trikom da utičnice sakrijete u radnoj ploči. Tako će funkcionalnost ostati u suradnji sa estetikom.

Treća stavka koja je izuzetno važna kad su u pitanju greške u uređenju kuhinje jeste da birate kuhinjske aparate od materijala koji se lako održavaju. Raspitajte se kako se ponašaju ovi materijali u suradnji s masnoćom, a i birajte hladnjak koji ne ostavlja tako lako otiske prstiju. Kuhinje visokog sjaja također zahtijevaju malo više pažnje tijekom održavanja. Uz sve ostale detalje, birajte radnu ploču na kojoj se neće lako vidjeti mrlje, ogrebotine i promjene boje.

2 – Premalo mjesta za skladištenje

Kuhinja je jedno od onih mjesta u kojem nam stalno nedostaje još malo prostora za skladištenje. Upravo zato u greške u uređenju kuhinje spada i neadekvatna količina ormarića, ladica… Kako biste mogli kvalitetno iskoristiti prostor, postoji par trikova kojima se možete poslužiti.

Kuhinje s otokom dobra su opcija za stvaranje dodatnog radnog, ali i skladišnog prostora. Kuhinjski otok tako može postati idealno mjesto za spremanje vaših tanjura, čaša ili primjerice tava i posuda koje rjeđe koristite. Osim toga, iznad kuhinjskog otoka možete postaviti dodatni sudoper iznad kojeg ćete okačiti tave i lonce baš kao u kulinarskim emisijama.

Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Mjesto za skladište možete dobiti i ako kuhinjske ormariće dizajnirate tako da idu do vrha zida. Ovako ne samo da vizualno povećavate prostor, nego i sebi stvarate više mjesta za skladištenje.

Također, dobro je pripaziti da u vašoj kuhinji ne stvorite disbalans uz previše ormarića. Tako ćete onemogućiti protok i stvoriti gužvu, zato obratite pažnju da je uređenje vaše kuhinje skladno. Mnogi će radi funkcionalnosti i estetike rado birati i blok kuhinje. Njihova praktičnost ogleda se u činjenici da je idealna za manje prostore, a sve elemente spaja na jednom mjestu i jednom zidu.

3 – Nedostatak ventilacije

Kuhanje može biti djelovati na nas terapeutski, no istovremeno mirisi kuhanja mogu dugo ostati u našem prostoru, ako nemamo dobar sustav ventilacije. Najčešće greške u uređenju kuhinje tiču se upravo ove stavke koju mnogi zanemare.

Tako stanovi prečesto nemaju prozor odmah u kuhinji, pa je potrebno stvoriti prozračivanje na drugi način. Ovdje koristite kvalitetne kuhinjske nape koje će povući zrak i učiniti prostor ugodnijim ubrzo nakon kuhanja. A ako to vaš prostor dopušta, dobra je ideja dodati prozor tik uz kuhinju.

Ovako ćete uživati u kuhanju bez brige o neugodnim mirisima koji mogu ostati u prostoru dugo nakon.

4 – Manjak fokusa na rasvjeti

Jedna od stavki koja se također zanemari tijekom uređenja kuhinje svakako je rasvjeta. Greške u uređenju kuhinje često uključuju sljedeće probleme:

  • nemoguće je vidjeti dobro tijekom noći,
  • kuhinja je previše osvjetljena,
  • kuhinja ima dijelove koji su pod sjenom.
greške u uređenju kuhinje
Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Kako biste izbjegli ove situacije, prvenstveno je važno naučiti da kuhinja treba imati tri vrste svjetla. Glavno najjače svjetlo postavlja se na sredini kuhinje i omogućava kvalitetno osvjetljenje svih dijelova. Zatim, potrebna su manja svjetla, primjerice ono na napi, u kutku kuhinje ili tik iznad radne ploče. Treća opcija je dodati dekorativna svjetla. Ona mogu biti suptilna i paliti se samo tijekom noći ili ih možete aktivirati uz dodir ili prekidač. Najčešće se postavljaju na otvorene police ili u kutku iznad radne ploče. Ovakav detalj čak dodaje dozu tihog luksuza u uređenje vaše kuhinje.

5 – Odabir stila

U samom početku potrebno je dosta razmisliti u kojem stilu želite urediti svoju kuhinju. Određene greške u uređenju kuhinje mogu se spriječiti ako se na početku upitate: “Bi li mi se ova kuhinja sviđala za 20 ili 30 godina?”. Ako je odgovor: “Da.”, odlično.

Kako biste došli do lijepog uređenja kuhinje koja je funkcionalna, ali i u vašem stilu dobro je posjetiti salone namještaja i provjeriti uzorke. Možete istražiti materijale i kako se ponašaju na svjetlu ili kako se održavaju. Zatim, boje vam omogućuju sjajnu ekspresiju karaktera i stila. Uz materijale i boje, htjet ćete testirati koje podove koristiti, kao i kako organizirati radnu ploču i ormariće. Možda svoj karakter možete pokazati kroz odabir jedne posebne marke kućanskih aparata.

I vaša kuhinja može imati određeni stil, od skandinavskog preko minimalističnog pa sve do rustikalne kuhinje. Držite se jednog stila tijekom uređenja kuhinje i neka on bude sjajan nagovještaj stila ostatka doma. Tako ćete unijeti sklad i vaša kuhinja će biti bezvremenska i nećete u greške u uređenju kuhinje dodati stil koji je nestao ili kuhinja koja nije više moderna.

6 – Nedostatak organizacije

Kad želite da vaša kuhinja uvijek izgleda besprijekorno, dobro je obratiti pažnju na način organizacije. Pritom mislimo na raspored svih elemenata, kuhinje u odnosu na trpezariju, ali i druge prostorije u domu.

Rustikalna kuhinja po mjeri i kako izbjeći greške u uređenju kuhinje
Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Želite da je vaša kuhinja lako prohodna, funkcionalna i prozračna, ali i da nije neorganizirana. Kuhinju je najbolje održavati svaki dan, a police i kuhinjske ormariće redovno organizirati i čistiti. Uz to, neka kuhinja sadrži najosnovnije dodatke i one stvari koje su vam često potrebne. Na najviše police možete postaviti one kuhinjske aparate i dodatke koje rjeđe koristite kako ne biste stvarali nered i natrpanost.

Šarac Bela Namještaj po Mjeri

Šarac Bela namještaj za uređenje interijera rađen je ručno, uz puno truda i ljubavi prema izradi namještaja. Uz vaš dizajn i ideje, Šarac Bela će rado kreirati kvalitetan namještaj koji će se odlično uklopiti u vaš dom. Svaki naš komad namještaja može se prilagoditi različitim veličinama i stilovima uređenja prostora. Također, u našem salonu moći ćete izabrati između mnoštva boja i materijala što će izgled vašeg namještaja brzo podići na novu razinu.

Moderna kuhinja po mjeri visoki sjaj
Kuhinja po mjeri u Šarac Bela potpisu

Kad je u pitanju namještaj po mjeri, naš proces izrade namještaja koristi se metodama kvalitetne obrade drveta, uz veliku posvećenost detaljima. Samim time, moći ćete utjecati i na najmanji detalj pri kupnji Šarac Bela namještaja. Sa sigurnošću možemo reći da ćete se ponositi svojim interijerom znajući da će zaista moći izdržati test vremena. Pregledajte naš asortiman na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte ovdje da biste već danas dobili svoju prilagođenu ponudu za izradu namještaja po mjeri.

Pozovite nas ili nam pišite za više informacija:

+387 36 650 018

info@saracbela.com